Historie

Foto gekregen van Ben Jacobs.
Namen ontbreken.

Foto gekregen van Ben Jacobs.
Namen ontbreken.

KLIK VOOR :
Fotos gekregen van Ger Zuketto.

Namen ontbreken.

Evert Grifhorst

 

Evert Grifhorst

Evert de aanvalsleider van Groene Ster gedurende de veertiger jaren. In de oorlog vluchtte hij uit Amsterdam en vond werk in  Zuid-Limburg. Het legendarische DWS ruilde hij in voor  Groene Ster, de club waarvoor hij op 30 december 1942  debuteerde. Koploper Waubachse Boys werd meteen  met 6-1 verslagen. De kleurrijke Amsterdammer met  zijn vlotte babbel stal de harten van alle fans en  werd later enige jaren de spreekbuis van de KNVB.

 

V.l.n.r:  Staand: F. Titt, P. Hamakers, H. Feierabend, S. Heuts, H. Kleintjens.
Bestuur: N. Stevens, J. Riemersma, G. Dobbelstein, P. Habets, N. Vos, H. Vromen.
Knielend: M. Sijstermans, J. Smit, J. Vrolings.
Zittend: W. Mengelers, P. Schiffers, W. Berger.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Het glorieuze Groene Ster uit de oorlogsjaren:
De landelijke bekerfinale tegen Willem II.
Daar kunnen we nu alleen nog maar van dromen…

Groene Ster aan het einde van de 50-jaren (1957) met bekende persoonlijkheden zoals o.a. trainer Toon Klamerek, Ger Vroomen sr., Ben Jacobs, Karel Mures en Jan Frolichs.

KLIK VOOR :
Fotos gekregen van Ger Zuketto.

Namen ontbreken.

 

Staande v.l.n.r.: 1e Harry Hermans ???, 2e Hub Mertens, 3e Joep Vandeberg, 4e ——??, 5e ——??, 6e ——??, 7e ——??
Gehurkt v.l.n.r.: 1e Wilhelm Gibbels, 2e Jac. Smits, 3e Jan van Dalfsen ???, 4e ——??, 5e Hubert Degens, 6e Sjef Hermans.

Het glorieuze verleden…

Een van de opmerkelijkste seizoenen is voor Groene Ster het seizoen 1944-1945. Groene Ster eindigt in de competitie als tweede achter Limburgia. De club mag zich echter verheugen in een toenemende belangstelling van zowel supporters als pers. Tevens realiseert Groene Ster in dat seizoen een regelrechte bekersensatie doordat de vereniging de finale van de Nederlandse Voetbalbond (NVB, de huidige KNVB) bereikt. Deze opzienbarende prestatie leverde door het gehele land belangstelling op voor het door Groene Ster gehanteerde speelsysteem en de tactiek. De finale werd gespeeld op het terrein van EVV (de huidige eerstedivisieclub Eindhoven) met als tegenstander Willem II. Vele Heerlerheidenaren zien Groene Ster met 9-2 verliezen. Alle voetbalminnende Hedsjers, die niet lijfelijk bij de wedstrijd aanwezig konden zijn, hadden zich destijds verzameld bij de ON III. Daar had men de enige rechtstreekse verbinding met Eindhoven en kon men via luidsprekers het wedstrijdverloop volgen. Dat deze bekerfinale uiteindelijk verloren werd deed echter niets af aan de fantastische prestatie die Groene Ster destijds leverde.

In 1945 verschijnt er bij Groene Ster het eerste clubblad onder de naam ‘mededelingenblad’ en krijgt ‘Sportpark Heerlerheide’ een flinke opknapbeurt; de kleedlokalen worden opgeknapt, er worden langs het veld zitbanken geplaatst en er wordt voor die tijd een modern drainage-systeem aangelegd waardoor het speelveld van Groene Ster tot een van de besten in het Zuiden behoorde. In 1945 waren er twee jeugdelftallen (A en B-jeugd) en was er reeds een jeugdbestuur geformeerd waarvan het A-elftal in dat jaar het eerste kampioenschap kon vieren.

In 1947 speelt Groene Ster een beslissingswedstrijd tegen Kerkrade voor promotie naar de 1e klasse. De eerste wedstrijd die bezocht werd door ruim 7500 toeschouwers, eindigt onbeslist (1-1). Het duel wordt opnieuw gespeeld op het terrein van Limburgia. Voor ruim 10.000 toeschouwers verliest Groene Ster echter met 3-0.

Groene Ster aan het einde van de 50-jaren (1957) met bekende persoonlijkheden zoals o.a. trainer Toon Klamerek, Ger Vroomen sr., Ben Jacobs, Karel Mures en Jan Frolichs.

Groene Ster 1959

Het glorieuze Groene Ster uit de oorlogsjaren:
De landelijke bekerfinale tegen Willem II.
Daar kunnen we nu alleen nog maar van dromen…

Het Zilveren Jubileum…

In 1951 viert Groene Ster het 25-jarig bestaansfeest en gaat het de vereniging voor de wind. Een aantal jarenachtereen doet men tot op de laatste speeldag mee om het kampioenschap, hetgeen uiteindelijk niet wil lukken.Helaas verschijnt in het seizoen 1955-1956 het degradatiespook boven Heerlerheide en degradeert Groene Sternaar de 3e klasse, na een verblijf van bijna 20 jaar in de 2e klasse. Groene Ster herstelt zich echter goed en in 1959promoveert men opnieuw naar de 2e klasse waarna in 1962 wederom degradatie volgt naar de 3e klasse.

Hoe het de Jeugdafdeling verging… Na een matige en rustige tijd in de periode tussen tweede helft 40-jaren en in de 50-jaren, kwam begin 60-jaren de jeugdafdeling echt tot bloei met ongeveer 120 leden en 10 elftallen. In het seizoen 1960-1961 werd voor de tweede keer een A-elftal kampioen. Destijds werden er reeds jeugdtoernooien georganiseerd met deelnemende verenigingen uit onder andere Duitsland en werd er een eigen clubblad uitgegeven onder de naam ‘junior’. Terug in de anonimiteit… In 1966, Groene Ster is dan nog altijd 3e klasser, viert men het 40-jarig bestaansfeest. De vereniging telt op dat moment 185 leden, drie seniorenelftallen en zeven jeugdteams. De teleurstelling is echter groot wanneer de vereniging in 1968 degradeert naar de 4e klasse. Ongetwijfeld een van de dieptepunten uit de verenigingsgeschiedenis. Eind 60-jaren wordt er ook een start gemaakt met het organiseren van jeugdkampen en doen de pupillenelftallen hun intrede. Begin jaren ’70 komt er op ‘Sportpark Heerlerheide’ een heuse kantine (inclusief bestuurskamer), wordt er een afrastering geplaatst rondom het terrein en wordt de entree verlegd. Na 1961 wordt er in 1974, na ruim 13 jaar, weer een A-elftal kampioen, een resultaat dat het A-elftal ook in 1975 weet te bereiken. Dit met als resultaat een plaats in de selectieklasse van Zuid-Limburg.

1944:  Halve finale beker

1959: Aanvoerder Ben Jacobs neemt een cadeau in de vorm van een wedstrijdbal in ontvangst tijdens de kampioensreceptie.

The roaring seventies…

In het seizoen 1975-1976 worden er enkele jeugdelftallen kampioen en worden er diverse jeugdspelers geselecteerd voor vertegenwoordigende elftallen. Tot 1976 zijn er geen opzienbarende prestaties te vermelden en verblijft Groene Ster nog altijd in de 4e klasse. 1976 is echter wel het jaar waarin Groene Ster het 50-jarig bestaansfeest viert. De vereniging heeft dan 4 seniorenelftallen, 9 jeugdelftallen en telt in totaal 255 leden. In het seizoen 1976-1977 weet het tweede elftal zich niet te handhaven in de 2e reserve klasse van de KNVB en degradeert na 44 jaar naar de afdeling Limburg. Het tweede elftal moet na deze degradatie uit de reserve klasse, het in de eerste klasse van de afdeling Limburg opnemen tegen louter eerste elftallen. Het resultaat stelt dan ook opnieuw teleur: de tweede degradatie op rij is een feit.

Op de weg terug… Binnen het Jeugdbestuur neemt in maart 1978 Ger Vroomen de voorzittershamer over van Arnold Noppert. In december 1979 viert de clubbladredactie op gepaste wijze het tienjarig bestaan. De uitbouw van onze vereniging blijft zich aan het einde van de zeventiger jaren voortzetten. Bij de start van het seizoen 1979-1980 gaat zaalvoetbalvereniging FC Bergerode op in onze vereniging. Daarmee is Groene Ster tot het seizoen 1990-1991 een zaalvoetbalafdeling rijk. Op 1 juni1991 besluiten de zaalvoetballers in goed overleg met het Groene Ster bestuur, zelfstandig verder te gaan onder de naam ZVV Heerlerheide. Nu vijftien jaar later is deze zaalvoetbalvereniging een vaste waarde in het Limburgse zaalvoetbal. Het eerste team acteert zelfs op landelijk niveau in de eerste divisie. Vrijwel al onze leden die veldvoetbal combineren met zaalvoetbal komen uit voor ZVV Heerlerheide.

Groene Ster bloeit weer op… Begin 1980 is onze vereniging volop in beweging. In januari volgt een bestuurswissel. Wijlen Jules Millen, de eminente voorzitter,draagt na meer dan tien jaar het voorzitterschap over aan Theo Vrolings.

1980 – 2003: De moderne geschiedenis… 1980: Een nieuw jeugdhome… Op 1 februari 1980 openen het jongste jeugdlid Pascal Prevos en pastoor P. Clerx de schitterende nieuwe jeugdaccommodatie. In een half jaar realiseren een groot aantal vrijwilligers twee kleedlokalen en een uniek jeugdhome. Het seizoen 1979-1980 wordt optimistisch afgesloten met drie kampioenschappen. Bij de groeiende seniorenafdeling wordt het 6e elftal kampioen, terwijl bij de jeugdafdeling het A1 en E1 het kampioenschap in de wacht weten te slepen.

1979-1986: Damesvoetbal bij Groene Ster… Met Peter Rutten en Ben Kuchnio als grote animators gaat in 1979 ook een ambitieuze damesafdeling van start.Na een kampioenschap in 1983 zijn een tekort aan speelsters en organisatorische problemen de oorzaak dat in 1986 een einde komt aan deze kleurrijke periode.

12 maart 1982: Opening van de nieuwe accommodatie… Vrijdag 12 maart 1982 is een gedenkwaardige dag voor onze vereniging. Groene Ster kan haar riante nieuwe kantine, bestuurskamer en een viertal ondergrondse kleedlokalen in gebruik nemen. Het in 1980 geformeerde nieuwe bestuur weet een financiële basis te creëren die het mogelijk maakt deze accommodatie te realiseren.

1982: Groene Ster kampioen in de 4e klasse D… Ook sportief begint de vereniging, met name het eerste en tweede elftal, omhoog te klimmen. In het seizoen 1981-1982 wist het eerste elftal, onder leiding van de als trainer debuterende Bert Isenborghs, het kampioenschap in de vierde klasse D te behalen. De zo gewenste promotie naar de derde klasse is dan eindelijk een feit. Ook het tweede elftal blijft niet achter, twee kampioenschappen op rij brengen dit team terug in de reserve tweede klasse. De begeleiding van dit team was destijds in handen van Tjeu Seeverens en Huub Luijten.