Kampioen Groene Ster ook winnaar districtsbeker

Drie weken na het behalen van het kampioenschap in de hoofdklasse B heeft Groene Ster ook de districtsbeker van Zuid II in de wacht gesleept. Op het knusse sportpark De Biescamp van de jubilerende voetbalvereniging Nooit Gedacht wisten de groen-witten eersteklasser SV TOP van zich af te schudden en de ‘dubbel’ te grijpen: 2-0. Na een 0-0 ruststand werd het veldoverwicht van de sterdragers in de tweede helft uitgedrukt in de score door een rake kopbal van Cem Unal en een fraaie vrije trap van Dylan Zwartjes. Groene Ster zet de kers op de taart van een uitermate succesvol seizoen 2018-2019 waarin louter successen werden gevierd met achtereenvolgens het Kampioenschap van Heerlen, het bereiken van de laatste 32 van de TOTO KNVB beker, de titel in de hoofdklasse B en als sluitstuk de winnaar van de districtsbeker.

Het seizoen 2018-2019 zal een bijzondere plek gaan innemen in de geschiedenisboeken van RKSV Groene Ster. Het meest succesvolle seizoen uit de bijna 93-jarige clubgeschiedenis is namelijk een feit. Een seizoen dat begon met de winst van het Kampioenschap van Heerlen kende een uitstekend vervolg. In het TOTO KNVB-bekertoernooi werden achtereenvolgens tweededivisionist FC Lienden en derdedivisionist TEC uitgeschakeld. De bekerclash tegen eredivisieclub SC Heerenveen op ons eigen sportpark Pronsebroek liet voor 3000 toeschouwers een onuitwisbare indruk achter. Ook in de competitie werd steeds duidelijker dat er gaandeweg het seizoen meer in het vat zat. Vanaf wedstrijddag 1 in de hoofdklasse B maakte Groene Ster deel uit van de ploegen in de top vijf. Kwaliteit, wilskracht, drive en collectiviteit vormden de basis voor Groene Ster om in de slotfase van de competitie in een unieke serie negen competitie-zeges op rij te behalen met de zevenklapper tegen toenmalig koploper Baronie als kantelpunt in geloof op een prijs. De onoverwinnelijkheid van Groene Ster bleek voldoende voor de historische titel in de hoofdklasse B en promotie naar de derde divisie.

Na een fantastisch kampioensfeest moest het vizier echter nog een keer op scherp voor het sluitstuk van het seizoen: de bekerfinale tegen eersteklasser SV TOP uit Oss. Na in de kwartfinale hoofdklasser Gemert (na strafschoppen) en in de halve finale eersteklasser Wittenhorst te hebben uitgeschakeld, bood winst in de finale een unieke mogelijkheid om de ‘dubbel’ binnen te halen: kampioen en bekerwinnaar. Groene Ster zette de kers op de taart en won de bekerfinale overtuigend met 2-0. Een uniek moment, precies 75 jaar na de bekerfinale tegen Willem II in 1944 wist Groene Ster de districtsbeker te winnen. Met de bekerwinst, welke voor het laatst in seizoen 2008-2009 werd gerealiseerd, werd meteen afscheid genomen in stijl daar Groene Ster als kersverse derdedivisionist volgend seizoen niet meer deelneemt aan het districtsbekertoernooi.

Eerste Pinksterdag is van oudsher een bijzondere dag in de Heerlerheidse gemeenschap. Vroeger vond in de ochtenduren de processie door het dorp plaats en aansluitend ging de kermis van start met groot feest in alle horecagelegenheden. Nu is alleen de processie nog overeind gebleven, waar ook een groot aantal Groene Ster-supporters aan deelnemen. Toch waren veel supporters bij de finale in het Brabantse Geffen bij de organiserende vereniging Nooit Gedacht tijdig aanwezig. Ruim vier uur voor de aftrap waren op sportpark Pronsebroek al spelers, staf, bestuur, sponsoren en supporters present voor vertrek naar de bekerfinale. Met twee grote bussen vertrokken 110 personen klokslag 11.00 uur richting Geffen, waar vanaf het vertrek de stemming er goed in zat en de gastvrijheid bij Nooit Gedacht voor een toepasselijk vervolg zorgde. Bij de start van de bekerfinale omzoomden meer dan tweehonderd uit Heerlerheide meegereisde supporters het knusse sportpark De Biescamp in Geffen.

Op het natuurgras van de jubilerende vereniging domineerde Groene Ster vanaf de aftrap, hetgeen dan ook resulteerde in een aantal goede mogelijkheden. Al na zeven minuten moest TOP-doelman Roel Kuilder zijn kwaliteiten tonen bij een inzet van Chefrino Eind. Na een kwartier spelen leek de score geopend te worden, maar het was opnieuw de TOP-doelman die een kopbal van Jorrit Ritzen op aangeven van Dylan Zwartjes uit zijn doel ranselde. Pas in de slotfase van de eerste helft was er de eerste doelpoging voor TOP, maar het schot van Stefano Verburg bracht Groene Ster-doelman Job van de Walle niet in de problemen. In de slotminuten van de eerste helft waren er nog twee mogelijkheden voor Groene Ster. Uit een hoekschop schoot Cem Unal hoog over en Thom Vluggen schoot in kansrijke positie voorlangs.

De tweede helft was amper twee minuten oud, toen Groene Ster op fraaie wijze de score opende. Aanvoerder Maikel van Kesteren bediende op het juiste moment Dylan Zwartjes, zijn voorzet op maat werd door Cem Unal fraai ingekopt: 1-0. Hierna bleef Groene Ster de ploeg met het surplus aan balbezit. Nadat eerst een vrije trap van Dylan Zwartjes net over ging, was het bij diens tweede poging wel raak. Na een combinatie tussen Danny Stassar en invaller Steff de Wit werd laatstgenoemde onderuit gehaald. Vanaf de linkerkant draaide Dylan Zwartjes de toegekende vrije trap op fraaie wijze achter de grabbelende TOP-doelman. Door de beslissende treffer was de finale gespeeld. In de slotfase verzuimde topscorer Chefrino Eind de voorsprong nog verder uit te bouwen. Het klassenverschil was uiteindelijk duidelijk zichtbaar, alhoewel een compliment aan tegenstander SV TOP zeker op zijn plaats is. De ploeg van trainer Chris van den Dungen, die in de nacompetitie nog volop in de strijd is voor een plek in de hoofdklasse, bleef 90 minuten lang veel strijd leveren waardoor Groene Ster niet de kans kreeg om te verslappen.

Trots woonden de ruim 200 aanwezige supporters uit Heerlerheide de prijsuitreiking bij. KNVB-official Betty Schellen sprak beide ploegen op een aansprekende wijze toe en reikte samen met KNVB-competitieleider Marcel Leblanc de medailles en de bekers uit. Een woord van dank is ook op zijn plaats voor de gastvrijheid en perfecte organisatie van de vereniging Nooit Gedacht in Geffen en de KNVB.

Na een gezellige busreis keerde de beide touringcars rond 19.30 uur terug in Heerlerheide, waar het gezelschap -spelers en supporters- gastvrij werd onthaald bij clublokaal De Bolle van uitbater Johan van Engelshoven die kosten noch moeite had gespaard voor een warme ontvangst. Nu op naar het afsluitweekend met op vrijdag 14 juni de kampioensreceptie voor het eerste en tweede elftal (aanvang 19.30 uur) en op zaterdag 15 juni de afsluitdag met overdag een sportief programma voor de jeugd en om 18.00 uur de traditionele door de activiteitencommissie georganiseerde familie-barbecue met meer dan 270 deelnemers.

Groene Ster – SV TOP 2-0 (0-0). 47. Cem Unal 1-0, 77. Dylan Zwartjes 2-0. Scheidsrechter: Rob Souwen (Tilburg).

Bekijk foto’s Groene Ster – SV TOP (bron: Tom de Cock)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *