Groene Ster ziet degradatiezone naderbij komen

Groene Ster heeft zich in de uitwedstrijd tegen De Valk op een vrij eenvoudige wijze naar de spreekwoordelijke slachtbank laten leiden en tegelijkertijd verzuimd de afstand tot de degradatiezone te vergroten.

Al na 12 minuten spelen gaf het scorebord in Valkenswaard een 2-0 achterstand aan en tweemaal was het Luuk Broers die de Groene Ster-verdedigers het nakijken gaf. Overigens had middenvelder Boyd Joosten in de 1e minuut een goede kans om de score in het voordeel van Groene Ster te openen. Zijn inzet bleek echter een houdbare prooi voor de doelman van De Valk. In het vervolg van de eerste helft had de Limburgse formatie weliswaar meer balbezit maar heel voetbalminnend Nederland weet inmiddels dat dit tegenwoordig geen garantie is voor drie winstpunten. Toch bleek de toenemende druk op het De Valk-doel, na 37 minuten, in de verdiende aansluitingstreffer te resulteren. Verdediger Dylan Zwartjes liet zijn tweede treffer van het seizoen aantekenen en bracht met een geplaatste vrije trap de spanning terug in de wedstrijd (2-1).

In de tweede helft was het scheidsrechter Mandemakers die, ongetwijfeld onbedoeld, een hoofdrol opeiste. Verzuimde de arbiter in de eerste helft maar liefst 5 minuten extra speeltijd bij te tellen waardoor die speelhelft al na 45 minuten en 9 seconden eindigde, het zou in de tweede helft allemaal nog erger worden. Niet dat het aanstaande verlies die middag aan de neutrale man te wijten was (daarvoor speelde Groene Ster een te matige wedstrijd) maar de arbitrale beslissingen vielen steevast uit in het nadeel van de bezoekers. Hierbij dient vermeld te worden dat meerdere spelers van de formatie van Harrie Thoma die middag het vizier niet op scherp hadden waardoor diverse kansen op de gelijkmaker niet benut werden. Zo waren Dylan Zwartjes, Remo Gielkens, Boyd Joosten en Maikel van Kesteren tot op het laatste moment dicht bij de 2-2.

Er was echter meer te beleven gedurende de tweede 45 minuten. Dave Velraeds kreeg een gele kaart voor een lichte overtreding op eigen helft omdat hij daarmee een tegenspeler de directe doorgang naar het doel zou hebben belet. Een handsbal van een De Valk-verdediger die, binnen de beruchte lijnen, meende een smash (als een volleerd volleyballer) met platte hand tot voltreffer te moeten promoveren, werd door de leidsman weggewuifd en even later werd een forse overtreding op de doorgebroken Boyd Joosten om onbegrijpelijke redenen niet met een strafschop bestraft. De twijfelachtige beslissingen hielden daarmee niet op. Bij een scheidsrechtersbal (na een lange blessurebehandeling van doelman Peters van De Valk) kreeg die laatste volledig terecht de bal van scheidsrechter Mandemakers waarna het spel vervolgd kon worden. Bij een scheidsrechtersbal op de Groene Ster-helft kreeg niet de Groene Ster-verdediger maar een De Valk-speler de bal. De speler zag zijn kans en schoot de bal 40 meter verder nabij de cornervlag over de zijlijn. Op deze wijze gingen herhaalde malen vele kostbare seconden en uiteindelijk minuten verloren. Omdat de De Valk-spelers zich in het laatste halfuur, overigens volledig legitiem, stelselmatig lieten behandelen voor blessures zou een naspeeltijd van minimaal 9 minuten volledig gerechtvaardigd zijn geweest. De scheidsrechter besloot echter anders en floot die middag na 94 minuten en 12 seconden voor een laatste maal.

De eindconclusie is desondanks gerechtvaardigd dat de thuisclub het deze middag in alle opzichten net iets “slimmer” had aangepakt in vergelijking tot hun directe collega’s van Groene Ster die, ondanks hun goede wil, geen enkel moment aan de prestatie van vorige week konden tippen.

Groene Ster zal volgende week (paasmaandag) in de bekerwedstrijd tegen LHC in ieder geval uit een ander vaatje moeten tappen om het seizoen nog enigszins glans te geven. Voor het resterende competitieprogramma volgen in ieder geval nog minimaal 5 finales.

De Valk – Groene Ster 2-1 (2-1). 6. Luuk Broers 1-0, 13. Luuk Broers 2-0, 38. Dylan Zwartjes 2-1. Scheidsrechter: K.C.A. Mandemakers (Waalwijk). Geel: Wouter de Kramer (De Valk), Dave Velraeds, Dwayne van Westering (beiden Groene Ster).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *