Hoofdklasse voetbalvereniging RKSV Groene Ster bestaat 90 jaar

Komende zaterdag 29 oktober gaat RKSV Groene Ster feest vieren bij gelegenheid van haar 90 jarig bestaan, een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van de club. RKSV Groene Ster werd op 2 november 1926 opgericht en werd destijds ingedeeld in de derde klasse. Korte clubgeschiedenis leert dat de groen-witte sterdragers zich ontpopte als cup-fighter. Landelijke bekendheid, waarover nu nog wel eens gesproken wordt, kregen zij zelfs in 1944 toen ze in de Nederlandse bekerfinale, tegen Willem II speelde, maar deze verloren. In 1950 schakelde zij eerst NAC uit om daarna tegen PSV gelijk te spelen. Dat laatste was echter niet genoeg om door te bekeren.

Jubilerende vereniging vervult een grote maatschappelijke en sociale functie

Lange tijd speelde de huidige jubilaris in de diverse lagere amateur klasse om uiteindelijk te belanden in de hoofdklasse, de klasse waar ze nu seizoen 2016-2017 ook in spelen op haar Sportpark Pronsebroek Hei Grindelweg. Hoewel de competitie voor de jubilaris (nog) niet goed verloopt, zijn de sterdragers er van overtuigd dat het tij zal keren. Er zijn immers nog rond 20 wedstrijden te gaan. Hierbij mag niet vergeten worden dat het niveau, na invoering van de 2e en 3e divisie, in hoofdklasse beduidend hoger is komen te liggen.

Uiteraard legde Heerlerheide Boulevard, over het wel en wee van de jubilerende vereniging, haar oor te luister en bij wie kan dat beter gelegd worden als bij Jos Op ’t Eijnde vanaf 2 december 2013 fungerende als voorzitter van de groen-witte sterdragers. Jos is immers de opvolger van John Vrolings die maar liefst 19 jaar de voorzittershamer hanteerde. Jos Op ’t Eijnde is geboren en getogen op Heerlerheide en woont nu al 8 jaar op de Hei Grindelweg pal tegenover Sportpark Pronsebroek, welke sportpark zoals Jos aangeeft (in kader buutgericht werken) eigenlijk in wijk Heksenberg/Pronsebroek ligt. Voor Jos is voetbal (lees Groene Ster) steeds een passie. Niet zo verwonderlijk, want hij is al 47 jaar lid van Groene Ster en was al op jongere leeftijd eveneens een jonge voetbalbestuurder. Buiten voorzitter Groene Ster is Jos lid van het hoogste bestuursorgaan amateurs van de KNVB. Toegevoegd: Jos geniet ook bekendheid als schrijver van sportartikelen.

Jos heeft dus de hele groei van Groene Ster meegemaakt. Groene Ster blijft echter doorgroeien de ledenteller staat op dit moment, bij het 90 jarig bestaan, op bijna 900 leden. Bijna 50 elftallen zijn wekelijks in actie. De groen-witte sterdragers tellen 11 seniorenteams waarvan 7 mannelijke, 2 veteranen, vrouwen 18+ en 28 jongens en 9 meisjes jeugdteams. Gemiddeld worden er 20 thuiswedstrijden afgewerkt. Omdat momenteel te weinig kleedaccommodatie beschikbaar zijn moeten wedstrijden zelfs naar doordeweekse dagen verlegd worden. Bovendien moeten kinderen zich al thuis omkleden. Geen ideale situatie en te gek voor woorden dus.

Groene Ster is immers bij uitstek een vereniging die kinderen van de straat houden, zeker in deze tijd geen overbodige luxe. Integendeel zelfs. Vervullen van de sociale functie staat immers hoog bij de sterdragers in het vaandel, want de vereniging fungeert immers niet in het makkelijkste gedeelte van Heerlen. Maar gelukkig schijnt de zon aan de horizon, want na zes jaar voeren van gesprekken, met veel dank aan wethouder De Beer voor zijn geweldige steun, is er eindelijk een doorbraak over realisatie van een nieuwe gymzaal en nieuwe kleedlokalen op Sportcomplex Pronsebroek. Financieel is e.e.a. meegenomen in de gemeentelijke meerjarenbegroting. Het college vindt, ondanks de noodzakelijke bezuinigingen, het dermate belangrijk dat het hiervoor geld heeft gereserveerd. Begin november neemt de gemeenteraad een besluit over de gepresenteerde begroting. Overigens zal na vaststelling begroting het college nog een besluit nemen over het inhoudelijk plan.

Een zeer belangrijk gegeven bij jubilerende Groene Ster is ongetwijfeld nog steeds hun arsenaal aan vrijwilligers, zonder welke een vereniging zeker niet kan bestaan. Zij vormen immers de hoofdslagader. Dientengevolge is de vereniging dan ook trots op de 150 vrijwilligers momenteel, welke ieder voor zich een groot compliment verdienen. Omdat Groene Ster blijft groeien zijn ook meer vrijwilligers nodig, wellicht ook een taak en verantwoording voor de ouders. Trots is de jubilaris ook op haar al jaren zijnde trouwe groep van sponsoren. Ook zij verdienen oprechte dank.

Feestprogramma:
Na jubileumwedstrijd tegen Roda JC en Schintaler feestavond deze zomer wordt nu, komende zaterdag 29 oktober, feest gehouden in de eigen kantine op Sportpark Pronsebroek Hei Grindelweg. Het feestgedruis begint vanaf 19.00 uur met een interne huldiging van de jubilarissen. Vervolgens van 19.30 tot 20.30 uur is er voor iedereen de gelegenheid om jubilarissen en bestuur te feliciteren. Jubilarissen zijn:70 jaar lid: Pim Kleijkers, 60 jaar lid: Sjef Faessen en Ben Hoofs en 40 jaar lid: Ger van Ingen, Frans Hellenbrand, Hans Speth, Gerrit Heutz, Jan Wijkel, Max Mannheims, Richard Kleynen, Jan Smits, May de Winter en Rico Zuketto. Aansluitend volgt dan een gezellige jubileum feestavond waarbij de insteek is: de instandhouding van de onderlinge belangrijke sociale contacten.

Bron: Heerlerheide Boulevard
Tekst: Callie Steijaert

gs90-jo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *