Groene Ster opent competitie met driepunter

Groene Ster heeft de eerste drie punten van de nieuwe voetbaljaargang 2017-2018 binnen. De groen-witten leken zichzelf in Breda lange tijd tekort te gaan doen tijdens de competitie-ouverture tegen het in de hoofdklasse B teruggekeerde Baronie. Echter in de slotminuut van het duel liet invaller Wessel Franssen zich kronen tot matchwinnaar door een afgemeten voorzet van Dylan Zwartjes feilloos binnen te koppen. Daarmee gingen de winstpunten naar de ploeg die er qua spelaandelen ook het meeste recht op had.

Groene Ster bewaart goede herinneringen aan seizoensopeners tegen Baronie. In seizoen 2011-2012 en 2015-2016 werd tijdens de ouverture van het seizoen de winst behaald. Afgelopen zondagmiddag was Groene Ster van meet af aan vastberaden om aan deze statistiek een vervolg te geven. Op het zonnige sportpark De Blauwe Kei ging Groene Ster sterk van start. Roel Schirra en Eloy Cox waren dicht bij de openingstreffer, echter het antwoord van Baronie mocht er ook zijn. De veelvuldig opkomende linkerverdediger Bart de Koning bediende flankaanvaller Jason Tjien-Fooh op maat, zijn inzet werd door doelman Willem-Jan Thijssen tot hoekschop verwerkt. Groene Ster bleef in deze fase voetballend de bovenliggende ploeg maar verzuimde door te drukken. Opnieuw een afstandsschot van Roel Schirra en een kopbal van Kevin Werker zorgde voor gevaarlijke momenten voor het doel van Baronie-doelman Robbert van Oorschot. In de slotfase van de eerste helft leek Baronie meer grip op het spel te krijgen, echter het was Groene Ster dat een enorme kans kreeg. De goed in de vrije ruimte gedoken Boyd Joosten kwam een teenlengte te kort om de voorzet van Dylan Zwartjes te verzilveren.

Na de pauze greep Groene Ster opnieuw vanaf de aftrap het initiatief en werd veelvuldig de vrije ruimte gezocht, waarbij Baronie steeds met meer mensen achter de bal ging spelen. Groene Ster bleef echter mogelijkheden creëren om de voorsprong te pakken. Uit een voorzet van Dave Velraeds zag de vrijstaande Boyd Joosten zijn te hoog gemikte kopbal over de lat verdwijnen. Na ruim een uur spelen trok arbiter Arthur Midden binnen no-time een aantal gele kaarten voor de thuisclub wegens commentaar op de leiding. Baronie-aanvaller Jason Tjien-Fooh kon met tweemaal geel naar de kant, hetgeen de aanvallende druk van Groene Ster groter maakte. Zo kopte Eloy Cox een voorzet van opnieuw Dylan Zwartjes over. Om nog meer aanvallende druk te kunnen zetten, kwam spits Wessel Franssen in het veld voor de moegestreden Boyd Joosten. Echter Baronie, met het sterke centrale duo Jamie Kankam en David Vermeulen, leek overeind te blijven. De Bredase ploeg zorgde zelfs voor een gevaarlijk moment nadat een vrije trap van grote afstand via Kobus Christianen door Willem-Jan Thijssen tot hoekschop werd verwerkt.

Groene Ster liet het er niet bij zitten en bleef tegen een gedecimeerd Baronie zoeken naar de winnende treffer. Na een zelf opgezette actie werd Eloy Cox binnen de beruchte lijnen omver getrokken door Yvan Nkundumugisha. Scheidsrechter Midden twijfelde geen moment en wees resoluut naar de stip en hield de Baronie-speler zijn tweede gele kaart voor. De ingevallen Mick Hellemons zag zijn strafschop echter via de onderkant van de lat weer het veld inspringen waarna de rebound door de attente Maikel van Kesteren door de Baronie-goalie werd opgepakt. Ondanks deze morele tik toonden de sterdragers veerkracht en werd tegen negen verdedigende Baronie-spelers een slotoffensief gestart. Dave Velraeds zag eerst zijn doelpunt nog worden afgekeurd, nadat Baronie-doelman Van Oorschot het geplaatste schot van Roel Schirra uit de linkerbenedenhoek wist te tikken. Uiteindelijk konden de handen de lucht in toen Wessel Franssen vlak voor het eindsignaal zijn specifieke kwaliteit toonde en de enige en winnende treffer wist te scoren.

Een dikverdiende zege voor Groene Ster en een fraaie start voor de ploeg van hoofdtrainer Maurice Verbunt en zijn staf. Een opsteker die voldoende zelfvertrouwen moet geven om het uit de derde divisie gedegradeerde Jong FC Den Bosch, dat Woezik eenvoudig met 2-0 klopte, een warm ontvangst te kunnen geven aanstaande zondag op sportpark Pronsebroek.

Baronie – Groene Ster 0-1 (0-0). 89. Wessel Franssen 0-1. Scheidsrechter: A.J.F. Midden (Heteren). Rood (2x geel): Yvan Nkundumugisha, Jason Tjien-Fooh (beiden Baronie). Geel: Gianni Tiebosch (Baronie).

Bekijk foto’s Baronie – Groene Ster (bron: Marcel Mol)

SAMENVATTING

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *