Bekersprookje Groene Ster duurt voort na heroïsche zege

Groene Ster heeft voor een nieuwe bekerstunt gezorgd door derdedivisionist TEC in de eerste hoofdronde van de TOTO KNVB beker met 2-1 te verslaan. Na een heroïsche bekeravond voegt Groene Ster zich bij de laatste 32 clubs van de landelijke TOTO KNVB beker. Een ongekende en fantastische prestatie aangezien een strijdend Groene Ster een uur lang met een man minder speelde na een rode kaart van libero Jorrit Ritzen. Komende zaterdagavond is bekend wie de tegenstander is in de volgende bekerronde.

Na tweededivisionist FC Lienden vond ook derdedivisionist TEC uit Tiel afgelopen woensdagavond haar Waterloo op sportpark Pronsebroek. Twee grote en ambitieuze clubs uit de Betuwe die sneuvelden in Heerlerheide geven nog maar eens de status van cupfighter aan die Groene Ster gezien de historische bekersuccessen met zich meedraagt. Bekerwedstrijden staan op zich en de verrassingen zijn de laatste jaren meer regel dan uitzondering in het grote bekertoernooi. Sparta-trainer Henk Fräser, in twee seizoenen tijd met Vitesse en Sparta door amateurclubs uitgeschakeld in de KNVB beker haalde het afgelopen dinsdag voor de camera van Fox Sports op treffende wijze nog maar eens aan. “Dit zijn wedstrijden die worden gewonnen door de ploeg die het liefst wil winnen.” De drang om tot het uiterste te gaan, gold op een goed gevuld sportpark Pronsebroek ook voor Groene Ster. Met een ongewijzigde basiself gaf Groene Ster in de eerste helft geen enkele kans weg tegen de Tielse derdedivisionist, een ploeg met veel betaald voetbal ervaring met de duidelijke ambitie om het verloren terrein richting Tweede Divisie weer in ere te herstellen. De eerste speldenprikken waren voor Groene Ster. Cem Unal testte met een vlammend schot de vuisten van TEC-goalie Sebastiaan van der Sman en een goede actie van Thom Vluggen werd bijna door een TEC-verdediger in eigen doel gewerkt. Uit het niets werd Groene Ster echter gekortwiekt tot tien man na een rode kaart van Jorrit Ritzen. De centrale verdediger wilde doordekken om een Tielse uitval in de kiem te smoren en bracht daarbij Randel Shakison ten val. Arbiter Jerôme Vries was onverbiddelijk en bestrafte feitelijk de eerste overtreding van de wedstrijd met een rode kaart. Groene Ster leek even van slag en stelde de organisatie op orde met het inbrengen van Mick Hellemons ten koste van Thom Vluggen. Waar de rust opgezocht leek te worden met een brilstand, sloeg Groene Ster alsnog in de slotminuut van de eerste helft keihard toe. Een hoekschop van Dylan Zwartjes werd door Maikel van Kesteren in het Tielse strafschopgebied gekopt, waarna de bal door TEC-linksback Joël Beukhof halfslachtig werd weggewerkt en Mick Hellemons dankbaar kon profiteren: 1-0.

Gesterkt door de voorsprong ging een gedecimeerd Groene Ster vol met goede moed de tweede helft in. Met saamhorigheid, opofferingsgezindheid en een ongekende strijdlust werd TEC, dat in de rust tweemaal wisselde, van de nodige repliek gediend. De ploeg van Gery Vink kwam feitelijk nooit tot uitgespeelde kansen. Eenmaal moest Groene Ster-doelman Tim van Renselaar een schot van Ewout Gouw over de lat tikken. Groene Ster kreeg in de tegenstoot een aantal mogelijkheden, waarin frontman Chefrino Eind en de onvermoeibare Cem Unal werden gezocht. Na een uur voetbal kreeg Groene Ster loon naar werken. Een goede uitval, waarbij Chefrino Eind het gat zag waar de opgestoomde Dylan Zwartjes in kon duiken, leverde de 2-0 voorsprong op. De ragfijne voorzet van Dylan Zwartjes werd op waarde geschat en door Cem Unal onhoudbaar binnengekopt: 2-0. Een doelpunt uit het boekje! De marge van twee werd tien minuten voor het eindsignaal door TEC gemilderd door de aansluitingstreffer van invaller Bart Westerlaken. Een van richting veranderd afstandsschot betekende niet alleen de 2-1 maar ook de opmaat voor een zinderende slotfase. Groene Ster moest zwaar in de defensieve stellingen, maar kreeg aan de andere kant toch mogelijkheden. Zo poeierde Dylan Zwartjes op de vuisten van TEC-doelman Sebastiaan van der Sman, die vervolgens ook nog eens handelend in actie moest komen bij een gestifte bal van diezelfde Dylan Zwartjes. TEC speelde onorthodox nog enkel de lange bal, kon daardoor de kleine spits Serhat Koç nooit bereiken en wist zich uiteindelijk geen raad met de man-meer-situatie. Met de sterke invalbeurten van Jelle Raets en Kevin Werker, voor respectievelijk Maikel van Kesteren en Cem Unal, en de tomeloze inzet bij elke speler werd de verdiende zege door Groene Ster naar de eindstreep getrokken.

Groene Ster bereikt de tweede ronde van de landelijke TOTO KNVB beker na een enerverende en prachtige voetbalavond. Een succes dat door de hele vereniging breed gedragen wordt en de ultieme voldoening is voor selectie, staf, supporters en alle hardwerkende mensen die de vereniging een warm hart toedragen. Zaterdagavond 29 september is de loting voor de tweede ronde rond de klok van 23.00 uur in het programma De Eretribune van Fox Sports.

Groene Ster – TEC 2-1 (1-0). 45. Mick Hellemons 1-0, 65. Cem Unal 2-0, 79. Bart Westerlaken 2-1. Scheidsrechter Jerôme Vries (Bunde). Rood: Jorrit Ritzen (Groene Ster). Geel: Roy Janssen, Nathan Rutjes (beiden Groene Ster), Migiel Zeller, Serhat Koç (beiden TEC).

Bekijk foto’s Groene Ster – TEC (bron: Tom de Cock)

SAMENVATTING FOX SPORTS:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *