Groene Ster – Heerenveen een onuitwisbaar spektakel

Groene Ster verliet afgelopen woensdag met opgeheven hoofd de TOTO KNVB beker na een acceptabele 1-3 nederlaag tegen de Friese eredivisieclub sc Heerenveen. Twintig minuten mocht Groene Ster afgelopen woensdag hopen op een nieuwe bekerstunt nadat vijf minuten voor rust Chefrino Eind geklungel in de Friese defensie afstrafte en een tjokvol sportpark Pronsebroek ontplofte (1-0). Na de pauze stelde Heerenveen binnen 3 minuten orde op zaken via Ben Rienstra en Arber Zeneli. Uiteindelijk klaarde de nummer 8 van de Eredivisie de klus met een 1-3 eindstand door een treffer van Sam Lammers. Een onvergetelijke cupavond voor Groene Ster.

Het was volle bak op sportpark Pronsebroek. Ruim 2500 toeschouwers omzoomden het hoofdveld, waardoor er een ouderwetse cupsfeer ontstond in Heerlerheide. De dag van Groene Ster – Heerenveen, de wedstrijd waar iedereen al een maand naar toeleefde, was dan eindelijk aangebroken. Eredivisionist Heerenveen liet niets aan het toeval over, arriveerde al een dag eerder bij Van der Valk in Heerlen en werkte voorafgaand aan het bekertreffen een training af op het kunstgras bij Weltania. Heerenveen-trainer Jan Olde Riekerink, dit seizoen vanuit de Turkse competitie naar de Eredivisie overgestapt, startte met dezelfde basiself als de de met 2-3 gewonnen competitiewedstrijd tegen AZ. Werken aan vastigheden dus bij de Friezen, want de ploeg staat wat betreft de meeste tegendoelpunten in de top 3 van de Eredivisie. Groene Ster had echter ook de zaakjes tot in de puntjes voorbereid. Ontelbare vrijwilligers waren op de been, de Friese en Limburgse volksliederen werden gespeeld voor de aftrap en in de feesttent was het goed toeven voor de genodigden.  Groene Ster-trainer Maurice Verbunt koos voor een compact concept dat in de eerste helft goed uitpakte. Mogelijkheden voor de Friezen kwamen er middels een kopbal van Sam Lammers (naast) en een poging van Arber Zeneli op de deklat. Nadat ook Ben Rienstra een inzet van de lijn gehaald zag worden door Danny Stassar, bleef de 0-0 lang op het scorebord staan in de eerste helft. Tot de 40e minuut. Uit de enige echte mogelijkheid voor Groene Ster was het meteen prijs. Op een diepe bal werd onvoldoende geanticipeerd door de Heerenveen-defensie en nadat ook goalie Warner Hahn mistastte, was het Chefrino Eind die de 1-0 op het scorebord wist te zetten. Met deze openingstreffer trilde sportpark Pronsebroek op haar grondvesten richting het rustsignaal van de Helmondse arbiter Martin Pérez.

Was op deze memorabele avond weer een bekersensatie in de maak? Dat was de vraag die menig toeschouwer zich afvroeg in de rust. Na de thee kon die vraag echter al snel vergeten worden. Olde Riekerink toonde zijn onvrede in de rust en liet twee verse krachten opdraven, waardoor de Friezen met vijf aanvallers gingen spelen. Binnen 3 minuten kantelde Heerenveen het duel. Uit een voorzet van Arber Zeneli kon Ben Rienstra, nadat diens eerste schot werd geblokt door Dave Velraeds, alsnog afdrukken: 1-1. Daarna toonde wederom Arber Zeneli zijn klasse. De Kosovaar, die voorafgaand aan het nieuwe seizoen een transfer leek te gaan maken, zorgde met een individuele actie voor de 1-2. Aansluitend was er echter meteen een droomkans voor Groene Ster op de 2-2. Morten Thorsby had even ruzie met de bal, waardoor Chefrino Eind zich een weg baande richting het Heerenveen-doel maar uiteindelijk oog in oog met Warner Hahn op de benen van de Friese doelman mikte. Uiteindelijk kon de verder onzichtbare Heerenveen-spits Sam Lammers de 1-3 aantekenen na het benutten van een rebound nadat doelman Tim van Renselaar een inzet van Zeneli voor de voeten van Lammers bokste. Heerenveen poetste daarmee de achterstand snel weg en voorkwam imagoschade die de wetten van het bekervoetbal voor een profclub wel eens met zich mee kan brengen. In het restant van het duel probeerde Groene Ster, met drie verse wissels, er af en toe er nog uit te komen tegenover een Heerenveen dat gecontroleerd de bal bleef rondspelen. Na een strakke voorzet van Dylan Zwartjes ging een kopbal van Chefrino Eind naast en een inzet van invaller Steff de Wit bracht Heerenveen niet meer in verlegenheid.

Groene Ster kijkt terug op een unieke bekeravond in haar 92-jarige clubhistorie en deed op de laatste avond van de maand oktober volop aan klantenbinding. Drie rondes in de TOTO KNVB beker werden dit seizoen overleefd met het absolute hoogtepunt tegen eredivisieclub Heerenveen. Even was er de droom op een ongekende sensatie na een 1-0 voorsprong met rust op een voor de Groene Ster liefhebber gedenkwaardige avond. Een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis van Groene Ster is toegevoegd. De dank voor alle inzet aan vrijwilligers, sponsoren en iedereen die een dergelijk evenement mede mogelijk wist te maken, is enorm groot.

Groene Ster – sc Heerenveen 1-3 (1-0). 40. Chefrino EInd 1-0, 46. Ben Rienstra 1-1, 49. Arber Zeneli 1-2, 70. Sam Lammers 1-3. Scheidsrechter: Martin Pérez (Helmond).


FOTO-ALBUM (met grote dank aan fotograaf Tom de Cock)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *