Forse domper voor Groene Ster tegen effectief Unitas

Groene Ster slikte afgelopen zondag een fikse 0-4 thuisnederlaag tegen de verrassend sterke promovendus GVV Unitas uit Gorinchem. De laatste keer dat Groene Ster op eigen veld in competitieverband onderuit ging, was alweer 7 maanden geleden toen Nuenen op zondag 8 april 2018 met 2-4 te sterk bleek. Groene Ster hielp Unitas in het zadel door na twintig minuten onnodig de 0-1 weg te geven. In de tweede helft voerde Groene Ster de druk op en stonden de Gorcummers met de rug tegen de muur, echter het offensief leverde niet de gelijkmaker op. In het laatste kwartier maakte Unitas binnen een tijdsbestek van 11 minuten dankbaar gebruik van de ontstane ruimtes met een geflatteerde 0-4 einduitslag als gevolg.

Na de geweldige bekeravond tegen sc Heerenveen was het zaak voor Groene Ster om de knop om te zetten in de laatste wedstrijd van de eerste periode. Zowel Groene Ster als Unitas waren nog volop in de race voor die eerste periode, waarbij er dan wel met een schuin oog naar de uitslagen op andere velden gekeken moest worden. Nieuwkomer Unitas, dat vorig seizoen met overmacht promoveerde vanuit de eerste klasse B, bleek in de voorbije reeks wedstrijden goed mee te komen in de hoofdklasse B. De ploeg van hoofdtrainer Rick Adjei herbergt een aantal spelers van het voormalige nationale elftal van Eritrea. In de aanloop naar een WK-kwalificatiewedstrijd in 2015 besloten tien voetballers ervandoor te gaan en te vluchten naar Europa. Vijf van hen vonden domicilie in Gorinchem en voetballen al twee jaar voor Unitas, waardoor men afgelopen twee seizoenen glansrijk kampioen werd in achtereenvolgens de tweede- en eerste klasse. In de eerste helft speelde het duel tussen Groene Ster en Unitas zich voornamelijk op het middenveld af en waren kansen op een hand te tellen. Toch viel de openingstreffer aan de verkeerde kant van het scorebord. Na een te zachte terugspeelbal van Dylan Zwartjes pikte Daniรซl Alexander Walu, een van de vele dubbele achternamen in de selectie bij de Gorcummers, de bal op om voor de 0-1 te zorgen.

In het eerste half uur van de tweede helft kreeg Groene Ster een aantal goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Met het inbrengen van aanvaller Thom Vluggen voor verdediger Danny Stassar drukte Groene Ster het voetballende overwicht weliswaar uit in diverse kansen, echter een treffer produceren lukte niet. Tien seconden na het startsignaal van arbiter Stef Bogers zag Cem Unal op aangeven van Chefrino Eind zijn inzet geblokt worden. Daarna knalde Chefrino Eind in kansrijke positie hoog over en ging een kopbal van verdediger Jorrit Ritzen over de lat. Nadat Groene Ster-doelman Tim van Renselaar een inzet van Joey Lokasi onschadelijk maakte, vloog een goed genomen vrije trap van Dylan Zwartjes jammerlijk via de lat over. Nathan Rutjes leek vervolgens in kansrijke positie te komen, maar ook diens poging werd verijdeld door de felle verdedigers van Unitas. Het offensief van Groene Ster luwde daarna enigszins, mede verklaard door de 0-2 van Unitas-spits Pascal van Delden die een voorzet van de linkerflank ineens op de schoen nam. De snelle 0-3 doofde het vuur helemaal uit en liet de effectiviteit van Unitas zien. Een tegentreffer identiek aan de 0-2 met dien verstande dat de voorzet van Unitas nu van de rechterflank kwam en wederom Van Delden bij de tweede paal kon scoren. De Unitas-spits voltooide vervolgens zijn hattrick met de 0-4. Chefrino Eind vuurde daarna nog twee schoten op Unitas-goalie Ruud Verberk, maar ook een eretreffer zat er op de eerste zondag van november niet in.

Nieuwkomer Unitas is de laatste drie wedstrijden tegen de Limburgse opponenten Meerssen, Minor en Groene Ster goed bevallen. De ruim uitgevallen 0-4 zege in Heerlerheide levert Unitas de eerste periodetitel op van de hoofdklasse B, waarvoor de welgemeende felicitaties. Voor Groene Ster is er geen man overboord, echter zal de eerste thuisnederlaag van de competitie wel een goede wake-up call zijn om de draad in de competitie weer op te pakken met de twee wedstrijden tegen Leonidas (uit) en De Meern (thuis) voor de boeg. Donderdagavond komt Groene Ster eerst in actie in de 2e ronde van de districtsbeker met een uitduel bij tweedeklasser LHC in Eygelshoven (aanvang: 20.00 uur).

Groene Ster – Unitas 0-4 (0-1). 19. Daniรซl Alexander Walu 0-1, 74. Pascal van Delden 0-2, 78. Pascal van Delden 0-3, 85. Pascal van Delden 0-4. Scheidsrechter: Stef Bogers (Budel). Geel: Enis Ulusan (Unitas).

Bekijk foto’s Groene Ster – Unitas (bron: Tom de Cock)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *