GROENE STER KAMPIOEN VAN DE HOOFDKLASSE B

Groene Ster heeft historie geschreven door de titel in de hoofdklasse B te grijpen. Op bezoek bij Alphense Boys werd de benodigde driepunter behaald in een kampioenswedstrijd waar Groene Ster flink het vuur aan de schenen werd gelegd. Na een 1-0 achterstand met rust toonde Groene Ster, zoals vaker dit seizoen, veerkracht in de tweede helft. Met een man meer, na een rode kaart (natrappen) voor de gastheren in de eerste helft, werd vol op de aanval gespeeld en kreeg Groene Ster loon naar werken. Twee rake treffers met het hoofd van Cem Unal en Chefrino Eind bleken goud waard om het felbegeerde kampioenschap in de hoofdklasse B te behalen. Na acht achtereenvolgende hoofdklasse-jaren schrijft Groene Ster als Limburgse club geschiedenis en wordt de sprong gemaakt naar de Derde Divisie. Een unieke en ongekende topprestatie van spelers en staf in een historisch seizoen voor de vereniging.

Zondag 19 mei 2019 moest de historische dag worden voor Groene Ster. Winst op bezoek bij Alphense Boys en de buit in de vorm van de titel in de hoofdklasse B was binnen. Om 09.45 uur vertrok een bomvolle bus vanuit Heerlerheide richting Alphen aan den Rijn. Onder toeziend oog van veel supporters uit Heerlerheide begon Groene Ster op het Alphense sportpark De Bijlen niet goed aan de wedstrijd. Zonder de afwezige Nathan Rutjes, die werkzaamheden voor de KNVB verricht, moest Groene Ster aanvankelijk te veel achteruit lopen. Alphense Boys-trainer Hein van Heek riep voorafgaand in de media dat een kampioenschap van Groene Ster niet zou gaan plaatsvinden op Alphense bodem. Aan de gastheren was dan ook niet te zien dat er nergens meer voor gespeeld werd, behoudens een plek achter de top vijf als ‘best of the rest’. De thuisploeg trok fel van leer en nam ook snel de voorsprong. Na een hoekschop voor de Alphenaren kopte Lilinho Martins Da Silva op de paal. De rebound werd vervolgens in een kluwen van benen binnen geschoten door Arjan Ouwendijk (1-0). Groene Ster, dat in een vroeg stadium de geblesseerde aanvaller Thom Vluggen moest wisselen, probeerde daarna geleidelijk meer de aanval te zoeken met een schot naast de paal van Dylan Zwartjes als eerste wapenfeit. De aanvankelijke storm van Alphense Boys ging na een half uur door eigen toedoen liggen. Flankaanvaller Lilinho Martins Da Silva dupeerde zijn eigen ploeg met een natrappende beweging richting Dylan Zwartjes. De jeugdige arbiter Jurjen Kaper uit Groningen, die af en toe ogen te kort kwam om alle heetgebakerde situaties in te schatten, trok resoluut de rode prent voor de Alphense aanvaller. Met een man meer probeerde Groene Ster de bakens te verzetten op jacht naar de gelijkmaker. Kansen kwamen er voldoende. Zo vloog een pegel van Maikel van Kesteren over en trof een schotpoging van Danny Stassar geen doel. Ook de inzet van Dave Velraeds, wiens plek in de defensie na de wissel van Thom Vluggen verdienstelijk werd ingenomen door Sebastiaan de Jongh, strandde in kansrijke positie op de benen van doelman Tim van der Linden. Vlak voor rust kreeg Alphense Boys nog een mogelijkheid ware het niet dat de gelobte bal van Arjan Ouwendijk zowel over de uitgekomen Groene Ster-doelman Job van de Walle als over het doel belandde.

In een heetgebakerde tweede helft ging Groene Ster ‘hoger’ spelen en werd de druk op het doel van Alphense Boys-doelman Tim van der Linden alsmaar groter. Zoals verwacht was het Groene Ster wat de klok sloeg tegen een gedecimeerd Alphense Boys dat zich moest beperken in tegenhouden. Na een aantal aanvallen die in de eindfase net niet bekroond konden worden, zorgde Cem Unal voor nieuwe hoop in de vele Groene Ster-harten. Nadat het eerste schot van Cem Unal nog geblokt werd tot een hoekschop, was het bij de volgende poging wel raak. Na een ferme ingooi van Dylan Zwartjes en de doorgekopte bal van Jorrit Ritzen stond Cem Unal op de juiste plek om de bal in de rechterhoek te koppen: 1-1. Groene Ster ging verbeten op jacht naar de verlossende treffer, aangezien de concurrentie in de hoofdklasse B op voorsprong stond. Een langdurige blessurebehandeling bij Alphense Boys-verdediger Niklas Blesgraaf, die in een duel met Dave Velraeds ongelukkig ten val kwam, zorgde ervoor dat het duel enige tijd werd stilgelegd. Na de hervatting werd de groen-witte belegering op het Alphen-doel uitgedrukt in de luid bejubelde en achteraf winnende treffer van Chefrino Eind. De topscorer van Groene Ster kopte een afgemeten voorzet van eigen helft via Dylan Zwartjes ragfijn in de uiterste linkerhoek: 1-2. Groene Ster liet zich de voorsprong niet meer ontnemen en had het duel helemaal kunnen beslissen in de ultieme slotfase. De toegekende strafschop, na een overtreding op aanvoerder Maikel van Kesteren, werd echter om zeep geholpen door Chefrino Eind. De gemiste kans verstomde echter al snel na het verlossende fluitsignaal van leidsman Kaper. Groene Ster is kampioen en schrijft historie! In de thuishaven van Alphense Boys, dat voorafgaand aan de competitie een stapje hoger voetballen als einddoel uitsprak, pakt outsider Groene Ster de titel in de hoofdklasse B. Een enerverende strijd tussen de vijf ploegen in de top van de ranglijst is ten einde en een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis van Groene Ster is toegevoegd.

De onoverwinnelijkheid van Groene Ster met acht competitiezeges op rij heeft de doorslag gegeven voor een grandioze eindspurt richting het ultieme einddoel. De blinkende kampioensschaal, welke door afgevaardigden van de KNVB wordt uitgereikt, wordt door captain en clubicoon Maikel van Kesteren met gepaste trots in de lucht gehesen. De jubelstemming is uitgelaten, de speciale kampioensshirts en sjaals vinden gretig aftrek en hoofdtrainer Maurice Verbunt en zijn staf komen handen te kort om de talrijke felicitaties en knuffels in ontvangst te nemen. Na een dolle terugreis is er bij thuiskomst in Heerlerheide een groot ontvangst voor de helden in de vorm van vuurwerk en luid applaus van de aanwezige supporters. Het feestgedruis wordt voortgezet in de kantine tot in de late uurtjes en ’the day after’ volgt een fantastische zegetocht op de platte kar door de straten van Heerlerheide. Groene Ster in de Derde Divisie, de eerste Heerlense amateurvereniging in de geschiedenis van het amateurvoetbal die op een dergelijk niveau gaat acteren in het nieuwe seizoen. Een nieuw avontuur in voetbaljaargang 2019-2020 met alle bijkomende uitdagingen wordt aangegaan. Groene Ster heeft echter dit seizoen eerst nog een ander ijzer in het vuur als het gaat om de prijzen. Op zondag 9 juni 2019 staat voor Groene Ster in Geffen de bekerfinale op de agenda tegen eersteklasser SV TOP en zal de jacht worden geopend op de ‘dubbel’.

Alphense Boys – Groene Ster 1-2 (1-0). 5. Arjan Ouwendijk 1-0, 64. Cem Unal 1-1, 78. Chefrino Eind 1-2. Scheidsrechter: Jurjen Kaper (Groningen).

Bekijk foto’s Alphense Boys – Groene Ster (bron: Tom de Cock)

Bekijk foto’s Alphense Boys – Groene Ster (bron: Ron Hoenson)


https://l1.nl/l1mburg-centraal-groene-ster-op-weg-naar-derde-divisie-149803/

https://l1.nl/l1mburg-centraal-groene-ster-viert-promotie-149856/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *