Bekersprookje Groene Ster duurt voort na megastunt

Na een heroïsche bekeravond heeft Groene Ster voor de grootste bekerstunt in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker gezorgd door eredivisionist VVV-Venlo na strafschoppen uit te schakelen (4-2). Na een voetbalgevecht over 120 minuten eindigden beide ploegen op een 2-2 eindstand, waarna derdedivisionist Groene Ster de noodzakelijke strafschoppen beter nam dan de Venlonaren. Groene Ster-doelman Lennart Quaden werd de held en ranselde twee Venlose strafschoppen uit zijn doel, waardoor de bekerdroom van cupfighter Groene Ster op een bomvol sportpark Pronsebroek werkelijkheid werd. Groene Ster plaatst zich voor de tweede bekerronde welke midweeks een week voor Kerstmis zal worden gespeeld.

Nagenoeg een jaar na de confrontatie met sc Heerenveen in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker kwam afgelopen woensdagavond opnieuw een eredivisionist naar sportpark Pronsebroek. VVV-Venlo, op de voorlaatste plek in de Eredivisie, toog vanuit Venlo richting Heerlerheide voor de eerste ronde van de landelijke bekerstrijd. Met ruim 2500 toeschouwers was er weer die ouderwetse cupsfeer als tegen Heerenveen eind oktober 2018, waar Groene Ster na een 1-0 voorsprong met rust alsnog met 1-3 en opgeheven hoofd het bekertoernooi verliet. Ook tegen de Venlonaren wist Groene Ster in de eerste helft de nul te houden en had de ploeg van Maurice Verbunt zelfs een uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer. Nadat doelman Lennart Quaden attent reageerde op een schot van Jerome Sinclair verscheen aan de andere kant Chefrino Eind vrij voor VVV-doelman Delano van Crooij. De topscorer van Groene Ster werd in de diepte gelanceerd, stuurde Nils Röseler met een fraaie kapbeweging het bos in en eindigde vervolgens met een schot over de lat. VVV-Venlo, dat de laatste vijf duels in de Eredivisie verloor en daarin 16 tegentreffers kreeg te verwerken, zocht met meer balbezit wel naar openingen maar een compact spelend Groene Ster gaf nauwelijks iets weg. Groene Ster probeerde het met schoten via Danny Stassar, Dylan Zwartjes en Thom Vluggen. Vlak voor rust voorkwam Lennart Quaden dat Elia Soriano gevaarlijk kon worden en dat beide ploegen met 0-0 de kleedkamers opzochten.

In de tweede helft twee ongewijzigde ploegen en na het vele rondspelen bij VVV-Venlo dé mogelijkheid voor Groene Ster om de score te openen. Op aangeven van Chefrino Eind strandde een inzet van Danny Stassar echter op de benen van VVV-doelman Van Crooij. Met het talrijke publiek als een perfecte 12e man kwam steeds meer het geloof in de hardwerkende ploeg van Maurice Verbunt dat er deze avond meer in het vat zou kunnen zitten. De door arbiter Robin Hensgens toegekende strafschop (hands Kjell Knops) was na een uur voetbal een tegenvaller. Johnatan Opoku benutte het buitenkansje (0-1). Met Cem Unal in de ploeg voor Steff de Wit liet Groene Ster het er niet bij zitten. Na een inspeelpass van Dylan Zwartjes werd aanvoerder Maikel van Kesteren door Samuel Scheimann binnen de beruchte lijnen gevloerd. Vanaf de stip zorgde Thom Vluggen op onberispelijke wijze voor de gelijkmaker (1-1). Een paar minuten later had de voorsprong er zelfs kunnen zijn ware het niet dat de kopbal van Jorrit Ritzen via de binnenkant van de paal het veld insprong. Nadat eerst nog een kopbal van Cem Unal over de lat eindigde, bracht Maikel van Kesteren zo’n vijf minuten voor het eindsignaal sportpark Pronsebroek in extase met de 2-1 voorsprong. De aanvoerder van Groene Ster controleerde een assist van Cem Unal met de knie om vervolgens met links via de binnenkant van de paal doeltreffend af te ronden. Een luid bejubelde treffer en een bekersensatie in reguliere speeltijd leek in de maak. VVV-trainer Robert Maaskant antwoordde met twee verse wissels en alsnog kreeg Groene Ster een flinke knauw te verwerken toen VVV-Venlo in de slotminuut van de blessuretijd een gaatje wist te vinden en invaller Haji Wright met de 2-2 ervoor zorgde dat er tweemaal een kwartier verlenging achteraan kwam. Een zwaar half uur waarin een strijdend Groene Ster, ondanks de tegenslag van de late tegentreffer, tot het uiterste ging om geen averij meer op te lopen. Wederom was Groene Ster dicht bij een hernieuwde voorsprong toen een vrije trap van Dylan Zwartjes langs de linkerpaal scheerde. Door fier overeind te blijven werd de strafschoppenreeks bereikt, waarin Danny Stassar, Cem Unal, Jorrit Ritzen en Kjell Knops feilloos wisten raak te schieten vanaf elf meter. De Venlonaren wisten alleen via Johnatan Opoku en invaller Peter van Ooijen het doel te vinden. De andere twee strafschoppen van Richard Neudecker en Haji Wright werden een prooi voor een ontketende Groene Ster-doelman Lennart Quaden.

Na vorig seizoen kijkt Groene Ster opnieuw terug op een unieke en gendenkwaardige bekeravond in haar 93-jarige clubhistorie. Het bekersprookje van Groene Ster krijgt een vervolg in de tweede ronde, waarvoor zaterdagavond geloot zal worden in het FOX Sports-programma De Eretribune. Groene Ster-doelman Lennart Quaden is uitgenodigd door FOX Sports om de loting te verrichten en de 32 overgebleven clubs aan elkaar te koppelen.

Groene Ster – VVV-Venlo 2-2 (0-0). Groene Ster w.n.s. 4-2. 57. Johnatan Opoku (strafschop) 0-1, 66. Thom Vluggen (strafschop) 1-1, 84. Maikel van Kesteren 2-1. 90+4. Haji Wright 2-2. Scheidsrechter: Robin Hensgens (Landgraaf). Geel: Sebastiaan de Jongh, Kjell Knops (beiden Groene Ster), Richard Neudecker (VVV-Venlo).

Strafschoppenserie:
1-0 Danny Stassar
1-1 Johnatan Opoku
2-1 Cem Unal
2-2 Peter van Ooijen
3-2 Jorrit Ritzen
3-2 Richard Neudecker
4-2 Kjell Knops
4-2 Haji Wright


BEKIJK FOTO’S (BRON: TOM DE COCK)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *