Winnend Groene Ster veilig en in race voor periodetitel

Groene Ster klopte afgelopen zondag op de voorlaatste speeldag Dongen met 1-2, dat hierdoor na zeven seizoenen in de Derde Divisie degradeerde naar de Vierde Divisie. Groene Ster behaalde in Dongen de derde zege op rij en bereikte daarmee een definitieve verlenging van het verblijf in de Derde Divisie Zondag voor seizoen 2023-2024. Maar er ging een uiterst bewogen reis aan vooraf.

Zondag 21 mei 2023: een dag die de selectie, staf en trouwe supporters van Groene Ster nog lang in het geheugen zal blijven. Klokslag 10.30 uur vertrok de spelersbus met trouwe supporters aan boord vanuit Heerlerheide richting Dongen voor de beslissende wedstrijd tegen de nummer voorlaatst van de ranglijst met als inzet het definitief veiligstellen van klassenbehoud. Na de vaste tussenstop in Echt, waar de overige selectiespelers instapten, werd de reis vervolgd richting Brabant. Echter al snel sloeg het noodlot toe, een klapband rechtsvoor betekende opnieuw een noodgedwongen tussenstop van bijna anderhalf uur. In deze tijd volgden vele telefoontjes met KNVB-competitieleider, tegenstander en scheidsrechters-aansteller aangezien op de laatste twee speeldagen alle wedstrijden op hetzelfde tijdstip gespeeld dienen te worden. Na de reparatie van de bus werd de reis hervat, echter een aantal kilometers verder opnieuw een tegenslag met een enorme file ter hoogte van Valkenswaard als gevolg van een fikse aanrijding. Na dit nieuwe oponthoud werd de reis voortgezet en arriveerde het Groene Ster-gezelschap na een maar liefst vier uur durende reis om klokslag 14.30 uur op het Dongense sportpark. Na een korte voorbereiding ging om 15.00 uur dan eindelijk de bal rollen op het nieuwe kunstgrasveld van sportpark De Biezen.

In de aanvangsfase volgde al snel een logisch spelbeeld. Een uiterst offensief spelend Dongen dat vocht voor de laatste kans, aangezien alleen de volle winst telde voor de Brabantse ploeg. Groene Ster kreeg gaandeweg ook behoorlijke doelkansen. Op aangeven van Safouane Ahidar schoot Shaquille Simmons op de paal en bij een fraaie combinatie bediende Bryan Simons de mee opgekomen Bas Breukers. Diens inzet werd fraai gestopt door de boomlange Dongen-doelman Wessel Sprangers. Toch was het Dongen wat op voorsprong kwam. Routinier Fatih Kamaci schoot fraai raak na een snelle aanval van de thuisclub: 1-0. Met deze stand gingen beide ploegen de rust in.

In de tweede helft een ontketende start van Dongen waarbij de thuisclub de voorsprong leek te gaan vergroten. Het was opnieuw Fatih Kamaci die zich vrijspeelde, echter de paal stond succes voor Dongen in de weg. Daarna bleef het alle hens aan dek voor het doel van Mark Voss met drie hoekschoppen op rij voor Dongen en gevaarlijke momenten via invaller Giovanni Bombarda (de zoon van oud-prof Mariano Bombarda). Eerst trof de Dongen-spits met een kopbal de paal en de tweede keer bracht Groene Ster-doelman Mark Voss op fraaie wijze redding. Nadat het Dongen-offensief begon weg te ebben, nam Groene Ster de wedstrijd over en kwam daarbij nadrukkelijker voor het Dongen-doel. En met succes. Met nog twintig minuten op de klok scoort centrale verdediger Dennis Petit de gelijkmaker na een vrije trap van Dylan Zwartjes: 1-1. Hierna speelt Dongen alles of niets nadat de einduitslagen op de andere velden reeds bekend waren. Trainer Maurice Verbunt wisselde in de tweede helft slim en ruimhartig met verse krachten Clint Ghijsen, Zakaria Tarrazi, Shola Olugbega en Jelle Willems. Groene Ster dook in de laatste tien minuten dan ook steeds vaker de vrije ruimte in. Uit een van die aanvallen was het raak voor de sterdragers. Na goed voorbereidend werk van invallers Clint Ghijssen en Jelle Willems raakt Dongen-verdediger Pieter-Jan Scheerlinck de bal ongelukkig en passeert zijn eigen doelman: 1-2.

Na de spannende slotminuten stapt Groene Ster na de derde overwinning op rij voldaan van het veld vanwege het op eigen kracht veiligstellen van het klassenbehoud in de Derde Divisie Zondag. En passant zorgt de goede reeks in het slot van de competitie (met 20 punten uit de laatste 10 wedstrijden) er ook voor dat Groene Ster er het beste voor staat in de strijd om de derde periode. Winst aanstaande zondag in het thuisduel tegen het Utrechtse Hercules betekent dat Groene Ster de derde periodetitel wint en deelname aan de nacompetitie voor promotie een feit is. Groene Ster zal nog een keer alles uit de kast willen halen om een dergelijke unieke prestatie op dit niveau te bewerkstelligen. Voor de supporters een mooi affiche op Eerste Pinksterdag als Groene Ster de laatste thuiswedstrijd van seizoen 2022-2023 afwerkt. Zorg dat je erbij bent en steun de ploeg met zijn allen! Let op het aanvangstijdstip: Groene Ster – Hercules zal starten om 14.00 uur!

Dongen – Groene Ster 1-2 (1-0). 38. Fatih Kamaci 1-0, 68. Dennis Petit 1-1, 86. Pieter-Jan Scheerlinck (eigen doelpunt) 1-2. Scheidsrechter: Dominique Prick (Maastricht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *