Cupfighter Groene Ster verslaat Kozakken Boys en pakt ticket hoofdtoernooi TOTO KNVB Beker

Groene Ster heeft afgelopen woensdagavond het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker bereikt. Op het eigen sportpark Pronsebroek werd het een divisie hoger uitkomende Kozakken Boys met 1-0 verslagen. De groen-witten legden een puike prestatie op de mat een maakten de status van cupfighter wederom waar. De winnende treffer ver in de tweede helft via een rake schuiver van Tom Hajjaji bleek goud waard voor de sterdragers. Komende zaterdag 23 september wordt er geloot voor de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. Speeldatum van deze ronde is op dinsdag 31 oktober, woensdag 1 november en donderdag 2 november 2023.

Groene Ster bezit sinds jaar en dag de naam een echte cupfighter te zijn. Echter dit elk seizoen weer opnieuw waarmaken is geen vanzelfsprekendheid en geen gemakkelijke opgave. In seizoen 2019-2020 werd voor het laatst het hoofdtoernooi bereikt en volgde de superstunt tegen VVV Venlo (1e ronde) en de uitwedstrijd bij AZ Alkmaar (2e ronde). In de twee voorbije seizoenen bleek de tweede kwalificatieronde het eindstation met achtereenvolgens Kozakken Boys en Quick als dwarsliggers. Eerstgenoemde was afgelopen woensdagavond opnieuw de opponent voor Groene Ster, maar dit keer wel op het eigen vertrouwde sportpark Pronsebroek. Dat het kan spoken in Heerlerheide werd nog maar eens bewezen. Een goed georganiseerd en gegroepeerd spelend Groene Ster liet geen kansen toe aan de tegenstander. Kozakken Boys had zoals verwacht vaker de bal, maar in het hedendaagse voetbal is dat allang geen garantie voor resultaat. Groene Ster en Kozakken Boys zochten de kleedkamers dan ook op met een dubbelblanke stand. Een aantal keren verscheen Kozakken Boys, zonder de afwezige ex-profs Mario Bilate en Royston Drenthe, voor het doel van Groene Ster-doelman Mark Voss. Steeds kordaat ingrijpen door de Groene Ster-defensie stond garant voor de ‘clean sheet’.

Ook na de kantwisseling ontspon zich een spannend duel waarin Groene Ster de schroom ook steeds meer van zich afgooide. De sterke invalbeurt van Safouane Ahidar voor de in de basiself gestarte Stan Shotton gaf Groene Ster extra aanvallende impulsen in het laatste half uur. Na voorbereidend werk van Safouane Ahidar zag Clint Ghijsen zijn poging boven op de deklat eindigen. Nadat een vlammend schot van Ahidar over het doel eindigde, pakte Groene Ster rond de 70e minuut de voorsprong. Een sterke balverovering op het middenveld, waarbij Maties-Tuntuna Germonprez de bal afsnoepte van Kozakken Boys-aanvoerder Gwaeron Stout, stelde Safouane Ahidar in staat om Tom Hajjaji te bedienen. Tegen diens lage schuiver had de Werkendamse goalie Mike van de Meulenhof geen antwoord: 1-0. Een fraaie opening en een doelpunt gestoeld op de facetten binnen het voetbal. Van druk zetten tot omschakelen, combineren, zuivere eindpass en een koele afronding. Gesterkt door de voorsprong ging het lopen bij Groene Ster en waren er aansluitend mogelijkheden op meer. Een paar aanvallen met zelfs een ware scrimmage inclusief diverse schotpogingen vonden niet het gewenste eindresultaat. Ook na een goede combinatie tussen Levi Golsteijn en Safouane Ahidar eindigde de schotpoging van Ahidar over het vijandelijke doel. Groene Ster trok in de slotfase de 1-0 voorsprong probleemloos over de streep. Via Dico Jap Tjong (voorlangs) en invaller Lowie van Zundert (kopbal naast) waren er nog enkele wapenfeiten van de bezoekers.

Met de 1-0 winst op tweededivisionist Kozakken Boys flikt Groene Ster wederom een nieuw kunststukje in de TOTO KNVB Beker. Een verdiende zege gebouwd op strijdlust en het hechte teamcollectief welke door de technische staf in de voorbije maanden erin is geslepen. Met de afwezigheid van drie basisspelers kunnen de groen-witten terugkijken op een formidabele prestatie en wederom een historische bekerstunt. Groene Ster gaat de pot in en hoopt op een mooie tegenstander in de eerste ronde van het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker.

Groene Ster – Kozakken Boys 1-0 (0-0). 70. Tom Hajjaji 1-0. Scheidsrechter: Stijn van Zuilichem (Bladel).

Bekijk foto’s Groene Ster – Kozakken Boys (bron: Tom de Cock)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *