Onverzettelijk Groene Ster klopt subtopper Gestel

Na twee competitienederlagen heeft Groene Ster zichzelf een goede dienst bewezen door subtopper Gestel op het eigen sportpark Pronsebroek met 2-0 te verslaan. Een organisatorisch sterk Groene Ster tapte beduidend uit een ander vaatje als verleden week in Veghel en boekte een verdiende en belangrijke zege. Daarmee blijven de groen-witten in de race om op de veilige plekken van de ranglijst van de hoofdklasse B te eindigen. Man of the Match werd Dylan Zwartjes die beide doelpunten voor zijn rekening nam.

Op een zonnig sportpark Pronsebroek moest Groene Ster zich tegen Gestel zien te herstellen van de zeperds tegen EHC/Heuts en Blauw Geel’38. Op basis van het eerdere duel in Eindhoven geen gemakkelijke, maar wel een uitdagende opgave. Gestel debuteert verdienstelijk in de hoofdklasse B met een plek achter de top drie en nog ruim voor een groot aantal ploegen die strijden om de veilige plekken op de ranglijst. Groene Ster begon verbeten aan het duel en middels korte mandekking werd ervoor gezorgd dat de bezoekers niet toekwamen aan hun favoriete combinatiespel. Groene Ster, dat niet de beschikking had over Remo Gielkens en Roel Schirra, forceerde na een kwartier de opening. Een toegekende vrije trap buiten het strafschopgebied werd fenomenaal door Dylan Zwartjes in de linkerkruising geschoten achter de graaiende Gestel-goalie Brahim Zaari: 1-0. Gesterkt door deze juweel van een treffer ging Groene Ster op dezelfde voet verder en werden er nog twee mogelijkheden afgedwongen. Zo redde doelman Zaari door een verdekt schot van Dylan Zwartjes over de lat te tikken en kwam Maikel van Kesteren net te kort om voorbereidend werk van Mózes Aranyos af te ronden. Het balvaardige Gestel zocht ook de aanval waardoor zich een aantrekkelijk schouwspel voltrok. Uit een diepe pass van ex-prof Ilja van Leerdam, die ooit met assistent-trainer Dave Zafarin nog bij De Graafschap samen speelde, stormde Gestel-topscorer Sidney Gakpo alleen op het Groene Ster-doel af. Doelman Willem-Jan Thijssen stond echter zijn mannetje en redde fraai. Vlak voor het rustsignaal zorgde Willem-Jan Thijssen wederom met prima keeperswerk dat Carsley Mathilda niet tot scoren kon komen.

Na de kantwisseling zocht Gestel nadrukkelijk de aanval op om de gelijkmaker te forceren. De Eindhovenaren hadden dan wel het meeste balbezit, Groene Ster gaf echter weinig weg en legde een tomeloze inzet aan de dag. De vingertoppen van Willem-Jan Thijssen en de lat redde Groene Ster bij een kopbal van Michel Leon-Payo. Met aanvallende wissels (oud-profs Tim Nelemans en Levi van der Heijden kwamen de Eindhovense aanval versterken) en het veelvuldig mee opkomen van de boomlange aanvoerder Henny Noyen probeerde Gestel alles op alles te zetten om het duel te egaliseren. Groene Ster gaf echter geen krimp, verdedigde solide vanuit een hecht blok en probeerde met uitvallen voor gevaar te zorgen. Daarbij kregen de groen-witten hulp van Gestel-mandekker Wesley Burhenne die zijn eigen doelman met een mispeer bijna verraste. In de hectische slotfase en na de zoveelste hoekschop ging ook Gestel-doelman Brahim Zaari mee naar voren. Na een sterke defensieve interceptie en uit een snelle uitval met Maikel van Kesteren en Roy Janssen zorgde Dylan Zwartjes met een bekeken boogbal over de laatst overgebleven Gestel-verdediger Burhenne voor de alles bevrijdende 2-0 voorsprong. Niet veel later klonk het eindsignaal van arbiter Van den Boorn als muziek in de oren en werd de driepunter luid bejubeld.

Met een sterke teamprestatie boekt Groene Ster drie welkome punten in de strijd voor het hoofdklasse-behoud. De equipe van Harrie Thoma/Dave Zafarin/Diego Jongen stijgt in de rangschikking weliswaar niet, maar het verschil met de veilige plek tien (DESO) bedraagt nog maar een schamel punt. De afstand tot de zesde plaats (Blauw Geel’38) op de ranglijst bedraagt slechts twee verliespunten. Komende zondag wordt de competitie wat betreft het aantal gespeelde wedstrijden weer gelijk getrokken en speelt Groene Ster het inhaalduel bij UDI’19. Met een goed resultaat in Uden kan Groene Ster omhoog kijken en zich nestelen bij de andere zes clubs die tot het einde van de competitie zullen strijden voor het hoogst haalbare. Donderdagavond 14 april 2016 (19.30 uur) speelt Groene Ster echter eerst het duel in de halve finale van de districtsbeker bij kersvers hoofdklasser Chevremont, dat zich afgelopen zondag wist te kronen tot kampioen van de eerste klasse D.

Groene Ster – Gestel 2-0 (1-0). 14. Dylan Zwartjes 1-0, 90. Dylan Zwartjes 2-0. Scheidsrechter: R.P.M.G. van den Boorn (Maastricht). Geel: Henny Noyen (Gestel).

Bekijk foto’s Groene Ster – Gestel (met dank aan Lucho Carreno)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *