Kennismaken met stersponsor Podocentrum Koenen

Podocentrum Koenen is sinds dit seizoen een van de stersponsoren van RKSV Groene Ster. Graag willen wij onze leden en hun familie nader laten kennismaken met Podocentrum Koenen. Velen van ons hebben wel eens klachten aan voeten, knieën, heupen en/of rug? Podocentrum Koenen staat klaar om jullie te helpen.

Podocentrum Koenen bestaat uit een groot team van professionals. Er wordt gewerkt met de nieuwste onderzoeks- en behandelmethodes en er is veel overleg en samenwerking met andere disciplines. Zo helpen ze mensen snel en goed.

Podocentrum Koenen is gevestigd op meerdere locaties in de regio. Bel 045 – 405 93 39 voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

www.podocentrumkoenen.nl

Lees hieronder het volledige bericht over Podocentrum Koenen en interessante informatie over veelvoorkomende klachten.

adv Podo Koenen

Klachten aan voeten, knieën, heupen en/of rug?

Podocentrum Koenen bestaat uit een groot team van zowel Register Podoloog, Podotherapeuten en een MSU-echografist. Er wordt gewerkt met de nieuwste onderzoeks- en behandelmethodes en er is veel overleg en samenwerking met andere disciplines. Zo helpen ze mensen snel en goed. De behandelaars van Podocentrum Koenen zien regelmatig sporters die kampen met blessures. Doorlopen met een blessure kan er voor zorgen dat u langer last blijft hebben. Bij beginnende blessures is het altijd raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Deze kijkt o.a. hoe u loopt, meet hoe u uw lichaam belast, en gaat op zoek gaat door middel van drukmeetanalyses en lichamelijk onderzoek, wat de oorzaak is van uw blessure. De oorzaak wordt vervolgens weggenomen door de inzet van verschillende therapieën. Denk aan het maken van persoonlijke(sport) inlays, toepassen van taping en manueel therapie. Ook het geven van goed schoenadvies en informatie over uw belastbaarheid is een vanzelfsprekendheid.

Podocentrum Koenen is gevestigd op meerdere locaties in de regio.

Bel 045 – 405 93 39 voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

www.podocentrumkoenen.nl

Veel voorkomende klachten?

Achillespeesklachten

Hardlopers hebben bijvoorbeeld 30 maal meer kans op het krijgen van een achillespeesblessure dan niet-hardlopers. De hardloper met een overbelaste achillespees merkt een geleidelijke ontwikkeling van de klachten. Aanvankelijk begint de blessure met ochtendstijfheid, m.n. daags na de sportactiviteit, welke verminderd door te lopen en/ of te masseren. Vervolgens zal de pijn ook aanwezig zijn bij aanvang van het sporten en enkele uren na het sporten. In een later stadium zal de pijn niet meer verdwijnen, maar continu aanwezig zijn. Oorzaak? Het is een blessure die meestal ontstaat als gevolg van overbelasting.

Enkele veel voorkomende oorzaken zijn;

 • Toename van de trainingsintensiteit
 • Hardlopen op een andere ondergrond
 • Slechte schoeisel
 • Overpronatie * van de voet

Taping, schoenadvies, (sport)zolen en of manueel therapie zijn veel toegepaste therapieën bij het behandelen van een hardnekkige achillespeesblessure. Daarnaast is een goede balans in je trainingsschema belangrijk om overbelastingblessures te voorkomen. Te snel, te hard en te vaak willen hardlopen verhoogt de kans op blessures. Podocentrum Koenen kan hierin adviseren.

Fasciitis Plantaris (peesplaatontsteking van de hiel)

Fasciitis Plantaris, in de volksmond ook wel hielspoor genoemd, wordt vaak gezien in de praktijk bij Podocentrum Koenen. Het is een klacht die zowel bij sporters als niet sporters voor komt. De pijn is meestal gelokaliseerd aan de voetzoolzijde van de hiel. In het begin is er sprake van ochtendpijn en pijn die toeneemt bij belasting. Een (korte) rust periode op de dag wordt vaak gevolgd door hevige startpijn als je weer gaat lopen. In een later stadium is de hiel continu pijnlijk als deze wordt belast.

Oorzaak?

De Fascia Plantaris is een peesplaat die de voetboog ondersteunt. Door deze belangrijke functie zijn er veel verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de peesplaat overbelast raakt, zoals;

 • Overpronatie van de voet
 • Holvoet
 • ‘te’ korte kuitspieren en hamstrings
 • Overgewicht
 • Repetitieve (sport)belasting, zoals hardlopen
 • Slechte schoenen

Stimuleren van de doorbloeding, door de peesplaat te masseren kan helpen om het herstelproces te bevorderen, maar het is ook erg belangrijk om de voet te ondersteunen en overrekking van de peesplaat daarmee te vermijden. De podotherapeut kan met een goed schoenadvies, taping en/of (sport) zolen de spanning op de peesplaat verminderen

Shin Splints (scheenbeen-pijn)

Shin Splints is een verzamelnaam voor diverse klachten aan de binnenzijde van het scheenbeen. Pijnlijke schenen wordt vooral gezien bij lange afstand renners. In het begin is er vaak een vlakke pijn aan de binnenzijde van het onderbeen die verminderd na een warming-up. Meestal komt de pijn weer terug aan het einde van de training en verminderd geleidelijk met rust. In een later stadium kan de pijn zo hevig zijn dat de training gestaakt moet worden. De pijn is scherp van karakter en er worden ‘steken’ aangegeven.

Oorzaak?

De oorzaak van shin splints is divers. Er zijn verschillende factoren die stress en spanning op de binnenzijde van de schenen verhogen, bijvoorbeeld;

 • Overpronatie * van de voet
 • Holvoet
 • Enkelinstabiliteit
 • Slechte schoenen
 • Ondergrond
 • Slechte looptechniek
 • Overtraining

Als er eenmaal klachten zijn, komen de klachten meestal weer terug als er geen behandeling wordt ingesteld ondanks een rustperiode omdat de oorzaak van het ontstaan van de klacht niet weg is.

De therapeuten van Podocentrum Koenen helpen u graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *