Uitzending Zembla over kunstgrasvelden

Het televisieprogramma ZEMBLA heeft woensdagavond een item uitgezonden met de titel ‘Gevaarlijk spel’. ZEMBLA richt haar onderzoek met name op de vraag of belanghebbenden goed en eerlijk geïnformeerd worden over de gezondheidsrisico’s van kunstgrasvelden met rubberkorrels (rubbergranulaat).

RKSV Groene Ster beschikt ook over drie kunstgrasvelden met rubbergranulaat. De kunstgrasvelden bij RKSV Groene Ster zijn eigendom van de gemeente Heerlen en voldoen aan de eisen van NOC*NSF en KNVB.

Wij begrijpen dat, zoals wij al verwacht hadden, de uitzending van ZEMBLA gisteravond over de mogelijke schadelijke gevolgen van het sporten op kunstgras met rubbergranulaat, geleid heeft tot vragen hierover binnen onze vereniging.

Via onderstaande informatie willen u dan ook nader informeren.

Namens bestuur RKSV Groene Ster,

Jos J.J. Op ’t Eijnde
Voorzitter


Verklaring RIVM

Heden is onderstaande verklaring gepubliceerd door Het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM). “Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid. Er is nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden.”

Reactie KNVB
Van de KNVB ontvingen wij het volgende bericht:

Televisieprogramma Zembla heeft woensdagavond aandacht besteed aan mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) heeft in het verleden meerdere onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van sporten op de met rubberen korrels ingestrooide kunstgrasvelden en vastgesteld dat er voor de sporters geen gezondheidsrisico’s zijn. Zembla stelt dat de opzet van de onderzoeken onvoldoende zekerheid biedt om die conclusie te kunnen concluderen.

De KNVB wil dat iedereen op een gezonde en veilig manier kan voetballen. Voor wat betreft de gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat, baseert de KNVB zich op de expertise en feitelijke informatie van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM). Dat is het kennisinstituut dat in opdracht van de overheid zich ontfermt over de volksgezondheid in Nederland. Het RIVM heeft op basis van diverse onderzoeken vastgesteld dat er bij het sporten op met rubberkorrels ingestrooide kunstgrasvelden geen gezondheidsrisico is te verwachten. Het RIVM heeft de KNVB laten weten nog steeds achter de resultaten van deze onderzoeken te staan.

Bevindingen Zembla zorgvuldig bekijken
Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters. De Vereniging Sport en Gemeente (VSG), de instantie die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, deelt het standpunt van de KNVB. Aanstaande maandag staat er al een afspraak gepland over kunstgras met onder meer het RIVM, VSG en kunstgrasfabrikanten. De bevindingen uit het programma Zembla worden hier ook besproken.

Kijk voor meer informatie op www.knvb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *