Zeperd voor Groene Ster in gezapige Limburgse derby

Groene Ster verloor afgelopen zondag de Heerlense stadsderby tegen buurman EHC/Heuts. Op het kunstgrasveld van sportpark De Dem bleken de Hoensbroekenaren met 3-0 te sterk. Uit twee dode spelmomenten (hoekschop en vrije trap) sloegen de gastheren toe, waarna Groene Ster niet bij machte was om de score een ander aanzien te geven. De groen-witten blijven hierdoor hekkensluiter van de hoofdklasse B en zien de afstand naar de veilige 12e plek op de ranglijst oplopen naar zeven punten.

Na de puntloze complimenten in Gemert was het zaak voor Groene Ster om in de burenstrijd met EHC de kloof naar boven te verkleinen. In de eerste helft zagen de vele toeschouwers onder het genot van een aangenaam najaarszonnetje dat de openingsfase redelijk gelijkopgaand verliep. Kleine speldenprikken aan de kant van EHC/Heuts troffen geen doel en ook Groene Ster combineerde zich via een licht speloverwicht een aantal kansen bij elkaar. Zo vloog een schot van Ricardo Geurts via EHC-doelman Rik Klyn over en was Maikel van Kesteren na een combinatie me Ricardo Geurts dicht bij de voorsprong. Terwijl iedereen zich al opmaakte voor een dubbelblanke ruststand sloeg EHC uit het niets toe. Na een hoekschop bleek EHC-verdediger Mitch Kok een stuk wilskrachtiger om binnen vijf meter van de doellijn Groene Ster op een 1-0 achterstand te zetten.

Na de kantwisseling was het Groene Ster met het meeste balbezit met de zoektocht naar openingen om de gelijkmaker te forceren. EHC liet het gebeuren en had door de voorsprong via de tegenstoot het gevaarlijkste wapen. Een schotpoging van Steff de Wit werd gepareerd door EHC-goalie Rik Klyn en even later werd een vrije trap van Dylan Zwartjes een eenvoudige prooi voor de Hoensbroekse doelman. Aan de andere kant scoorde de thuisclub wel uit een vrije trap. Na een niet al te slimme overtreding van Kevin Werker net buiten het strafschopgebied bleek de toegekende vrije trap een kolfje naar de hand van EHC-spits Emil Miljkovic. De verder redelijk onzichtbare Bosniër deed vervolgens zijn oude club de das om door de vrije trap over de muur in de linkerhoek te deponeren: 2-0. Groene Ster probeerde daarna nog wel de aansluiting te maken en zag dat de ingevallen Sydney Bartels net te kort kwam om een voorzet van Maikel van Kesteren tot doelpunt te promoveren. Het duel kabbelde vervolgens naar het einde en in de slotminuut bepaalde EHC de eindstand op 3-0 nadat Lars Gulpen vogelvrij voor Willem-Jan Thijssen niet faalde. Een treffer voor de statistiek in een verder gezapige Limburgse hoofdklasse-derby waar op de overwinning van het degelijke EHC uiteindelijk weinig viel af te dingen.

Na de komende voetballoze zondag (in verband met het vrijlot in de districtsbeker) kan Groene Ster zich gaan klaarstomen voor de twee cruciale thuisduels tegen OSS’20 (30 oktober) en Chevremont (6 november). OSS’20, vorig seizoen nog als tweede geëindigd, staat drie punten boven Groene Ster op de 13e plek en Chevremont staat net boven de gevarenzone op een 12e plek met zeven punten voorsprong op Groene Ster.

EHC/Heuts – Groene Ster 3-0 (1-0). 44. Mitch Kok 1-0, 64. Emil Miljkovic 2-0, 90. Lars Gulpen 3-0. Scheidsrechter: R. Punt (Amsterdam). Geel: Kevin Werker (Groene Ster).

Bekijk foto’s EHC/Heuts – Groene Ster (met dank aan Lucho Carreno)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *