Groene Ster maakt zich op voor landelijke bekerstrijd tegen Scheveningen

Zaterdagavond is sportpark Pronsebroek in Heerlerheide het toneel voor de eerste kwalificatieronde in de landelijke strijd in de KNVB beker. Groene Ster zal het dan opnemen tegen SVV Scheveningen, uitkomend in de landelijke zaterdag derde divisie. Aanvang van dit bekerduel is om 18.00 uur. Voor Groene Ster is het de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen 2017-2018. Met Scheveningen treft Groene Ster een onbeschreven blad. De ploeg uit de Haagse kustplaats speelt in het nieuwe seizoen voor het zesde achtereenvolgende jaar in de zaterdag derde divisie. De ploeg van hoofdtrainer John Blok vertoefde vorig seizoen lang in de top van de zaterdag derde divisie en eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke vijfde plaats.

SVV Scheveningen
Het op 1 juli 1919 opgerichte SVV Scheveningen bestond aanvankelijk alleen uit een zondagafdeling, waarna pas in 1946 werd besloten ook een zaterdagafdeling te starten. In 1954 werd besloten om samen met Holland Sport tot betaald voetbal over te gaan en werd de vereniging bij de bond ingeschreven onder de naam Scheveningen Holland Sport (SHS). Spelend in de eredivisie kwamen ook topclubs als Ajax en Feyenoord op bezoek in Scheveningen. Dit duurde 10 jaar, waarna in juli 1964 werd besloten om de amateurafdeling weer onder de naam SVV Scheveningen te laten spelen.

Het hoogtepunt uit de historie van de SVV Scheveningen is de algehele landstitel van het amateurvoetbal in het seizoen 1995-1996. Met Martin Jol als trainer, sleepte de ploeg de algehele titel binnen (ten koste van Baronie, thuis 2-0 winst, uit 2-1 verlies). Een jaar later werd het afdelingskampioenschap op een haar na gemist in een zinderend beslissingsduel met FC Lisse (3-4 voor 7.500 toeschouwers). De jaren daarop draaide de club stabiel, en veelal in de top van de Hoofdklasse mee, al moest daar eenmaal, in 2003, een promotie-degradatiewedstrijd tegen SDVB (4-0 winst) aan te pas komen. In het seizoen 2011-2012 werd SVV Scheveningen kampioen van de Zaterdag Hoofdklasse B en promoveerde de club naar de topklasse, het podium waar Scheveningen in het nieuwe seizoen het zesde jaar deel van gaat uitmaken.

Scheveningen staat voor het 14e seizoen onder leiding van de succesvolle hoofdtrainer John Blok. Hij trainde Scheveningen tussen 2000 en 2005. Na drie seizoenen Quick Boys en één jaar VVSB, keerde Blok in 2009 weer terug om kampioen te worden in 2013 in de hoofdklasse en vervolgens telkens te overleven in de topklasse/derde divisie. De huidige hoofdtrainer van de zaterdag derdedivisionist was in seizoen 2007-2008 trainer van Quick Boys en mocht in dat seizoen al kennis maken met Groene Ster in het KNVB bekerduel (3e ronde) waar de Katwijkers uiteindelijk met een nipte winst (1-2) verder mochten bekeren in een voor Groene Ster fantastische voetbalavond. Huidig Groene Ster-trainer Maurice Verbunt maakte dit drukbezochte bekerduel destijds als actief speler van Groene Ster mee (zie foto).

Scheveningen wist eerder in de landelijke KNVB beker op 25 september 2012 voor het eerst in haar bestaan de derde ronde te bereiken, door op eigen veld profclub FC Oss te verslaan (2-1 na verlenging). Op 23 september 2014 werd deze prestatie herhaald en werd Scheveningen in de derde ronde tegen de toenmalige eredivisionist SC Cambuur pas na verlenging met 0-2 verslagen.

Groene Ster en de KNVB beker
Groene Ster zal zaterdagavond voor het negende seizoen in actie komen in de grote KNVB beker. Het is de beloning voor het voorbije bekerseizoen waarin Groene Ster de plaatsing voor de grote KNVB beker wederom wist af te dwingen. Na de historische bekerfinale tegen Willem II in 1944 hadden de groen-witten vanaf seizoen 2007-2008 de smaak te pakken en werd er in zes achtereenvolgende seizoenen deelgenomen aan het landelijke bekertoernooi. De laatste vier ontmoetingen in de KNVB beker bleven beperkt tot de eerste ronde. In seizoen 2010-2011 werd voor het laatst de volgende ronde in de KNVB beker bereikt. Nadat ook vorig seizoen FC Rijnvogels zich na verlenging met 0-2 te sterk toonde voor de groen-witten, zal Groene Ster in de nieuwe editie van zaterdagavond alles uit de kast willen halen om weer eens een bekerronde te overleven. Mocht dat lukken dan wacht in de volgende kwalificatieronde wederom een thuisduel tegen derdedivisionist Spijkenisse op woensdag 23 augustus. Na de korte voorbereidingsperiode begint zaterdagavond het echte werk voor Groene Ster als de bal aan het rollen wordt gebracht op sportpark Pronsebroek. Na drie oefenwedstrijden zullen de manschappen van Maurice Verbunt/Remo Gielkens/Diego Jongen er meteen moeten staan om zich te kunnen meten met de hoger acterende bezoekers uit Scheveningen.

Resultaten Groene Ster in de KNVB beker:

seizoen 2016-2017 1e ronde Groene Ster – FC Rijnvogels 0-2 n.v.
seizoen 2015-2016 1e ronde Groene Ster – ACV 0-2
seizoen 2012-2013 1e ronde GVVV – Groene Ster 4-0
seizoen 2011-2012 1e ronde Staphorst – Groene Ster 4-2
doelpunten: Dave Zafarin en Sjoerd Knibbeler
seizoen 2010-2011 1e ronde Zwaluwen’30 – Groene Ster 1-1 n.v. (Groene Ster w.n.s.)
doelpunt: Kenny Tokaya
2e ronde Groene Ster – Dijkse Boys 2-2 n.v. (Dijkse Boys w.n.s.)
doelpunten: Frank Teerling en David Thijssen
seizoen 2009-2010 1e ronde Groene Ster – Harkemase Boys 2-4
doelpunten: Diego Jongen en Sjoerd Knibbeler
seizoen 2008-2009 1e ronde Groene Ster – Lisse 1-2 n.v.
doelpunt: Irio Lagarde
seizoen 2007-2008 1e ronde Groene Ster – JVC Cuijk 2-0
doelpunten: Maikel van Kesteren en Todor Mizdrak
2e ronde Groene Ster – DOTO 1-0
doelpunt: Irio Lagarde
3e ronde Groene Ster – Quick Boys 1-2
doelpunt: Irio Lagarde
seizoen 1944-1945 finale Willem II – Groene Ster 9-2
(de KNVB heette toen nog de Nederlandse Voetbalbond)

Groene Ster leden hebben aanstaande zaterdag vrije entree bij de ingang op vertoon van hun seizoenkaart. Wij hopen alle Groene Ster leden van jong tot oud en alle voetballiefhebbers in de regio te verwelkomen op sportpark Pronsebroek om Groene Ster te ondersteunen in deze bekerstrijd en er met zijn allen een mooie voetbalavond van te maken. Zorg dat je erbij bent en mis het niet!

KNVB beker logo
Zaterdag 19 augustus 2017

Groene Ster – SVV Scheveningen

Locatie: Sportpark Pronsebroek

Scheidsrechter: M.A. te Hennepe (Alphen a/d Rijn)

Assistent-scheidsrechters: R.P.A.M. Huijben en J. van Nijnatten

aanvang: 18.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *