Trefzeker Groene Ster zet EHC/Heuts met ruime cijfers opzij

Groene Ster heeft afgelopen zaterdagavond de mindere reeks in de competitie doorbroken door de Heerlense stadsderby bij buurman EHC/Heuts met klinkende cijfers in winst om te zetten: 0-4. De groen-witten lieten in Hoensbroek gedurende 90 minuten zien wie de sterkste was. Vooral de eerste helft was de equipe van Maurice Verbunt heer en meester en dat betaalde zich uit middels twee treffers van Eloy Cox binnen het half uur. In de tweede helft verzuimde Groene Ster de burenstrijd snel te beslissen, waardoor het gevaar voor de aansluitingstreffer te lang aan bleef houden. In de laatste tien minuten werd het pleit definitief beslecht en zorgden doelpunten van Roel Schirra en Kevin Werker ervoor dat de eindscore werd verdubbeld.

‘Bank maakt verschil’ was de kop die de Limburgse krant besteedde aan de editie 2017 van EHC/Heuts – Groene Ster (3-0), duidend op het verschil in personele opties in de selecties tussen beide Heerlense hoofdklassers. Een beetje volger van het amateurvoetbal hoeft geen helderziende te zijn om op te merken dat die rollen in de huidige competitiejaargang volledig omgedraaid zijn. EHC/Heuts verloor in het nieuwe jaar acht duels op rij en werd daarbij geplaagd door schorsingen en blessures die niet op een waardige manier konden worden opgevangen. Op twee schorsingen na (Koubali en El Achkar) konden de Hoensbroekenaren in het treffen tegen Groene Ster wel met dezelfde basiself aan de aftrap verschijnen als het eerdere onderlinge duel in Heerlerheide (2-2). De brede selectie die Groene Ster dit jaar wel heeft, biedt hoofdtrainer Maurice Verbunt voldoende opties in spelsysteem en gewenste wisselmogelijkheden.

Met Danny Stassar terug in de verdediging legde Groene Ster in een regenachtige eerste helft een sterke vertoning op de mat. Met vastberadenheid, karakter, strijd en goed voetbal werd EHC/Heuts vastgezet op eigen helft, waardoor de Hoensbroekenaren niet in hun spel kwamen. De eerste kansen voor de groen-witten deden zich dan ook al snel voor. Nadat eerst nog Dave Velraeds uit een voorzet van Eloy Cox over het doel van Collin van Eijk kopte, was het binnen het kwartier raak voor de bezoekers. Prima voorbereidend werk en een dito voorzet van Dylan Zwartjes werd door Eloy Cox op waarde geschat met een rake kopbal: 0-1. In nagenoeg hetzelfde tijdsbestek werd de dadendrang van Groene Ster beloond met de 0-2 nadat Eloy Cox een combinatie door het centrum via een individuele actie met een droge knal wist af te ronden. De sterdragers bleven daarna zoeken naar meer doelpunten in een fase waarin de duels op het natte veld ook de grimmigheid kregen die horen bij een derby.

Na de warme thee vervolgde Groene Ster het plan om de derde goal te maken, maar vooralsnog vonden enkele afstandsschoten geen genade. Achtereenvolgens pogingen van Eloy Cox, Dylan Zwartjes en Dave Velraeds gingen net naast of over het Hoensbroekse doel. Groene Ster moest aan de andere kant ook op haar hoede blijven voor de aansluitingstreffer van de thuisclub. Zo moest Willem-Jan Thijssen handelend optreden om een kopbal van Mitch Kok en een schot van Mitch Vandegard onschadelijk te maken. Groene Ster kreeg steeds meer ruimte om op te stomen richting EHC-doel en tien minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Max Kok was het Roel Schirra die de wedstrijd in het slot gooide door met zijn rechterbeen een verdekt schot te lossen waar EHC-doelman Collin van Eijk geen antwoord op had: 0-3. De wedstrijd was daarmee gespeeld en in de slotminuut deed invaller Kevin Werker in zijn 150e officiële wedstrijd voor Groene Ster de laatste duit in het zakje door in een vol strafschopgebied het meest attent te reageren op een hoekschop van Dave Velraeds: 0-4.

Door deze afgetekende zege heeft Groene Ster de winterdip van vijf achtereenvolgende nederlagen een halt toegeroepen en is de middenmoot van de hoofdklasse B weer in zicht. Tevens werd weer eens een zege op vreemde bodem geboekt. Voor het laatst gebeurde dat een half jaar geleden bij Juliana’31 (2-3) in Malden. Het zal nu zaak zijn om door te pakken in de komende wedstrijden met de kwartfinale van de districtsbeker tegen tweedeklasser Rhode (donderdag 5 april) en het belangrijke middenmootduel op eigen veld tegen Nuenen (zondag 8 april) voor de boeg.

EHC/Heuts – Groene Ster 0-4 (0-2). 13. Eloy Cox 0-1, 27. Eloy Cox 0-2, 80. Roel Schirra 0-3, 89. Kevin Werker 0-4. Scheidsrechter: M.J. Kok (Maastricht). Geel: Mitch Vandegard (EHC/Heuts), Danny Stassar, Mick Hellemons (beiden Groene Ster).

Bekijk foto’s EHC/Heuts – Groene Ster (bron: Tom de Cock)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *