Groene Ster in slotfase naar halve finale én landelijke beker

Groene Ster heeft middels een 4-1 zege op tweedeklasser Rhode/Van Stiphout Bouw de halve finale bereikt van de districtsbeker. Een op het eerste oog makkelijk lijkende zege voor de Heerlerheidse hoofdklasser, maar niets was minder waar. Het werd uiteindelijk een zwaarbevochten overwinning op de koploper van de tweede klasse H, die uiteindelijk pas gestalte kreeg in de trefzekere slotfase toen Groene Ster wist toe te slaan middels drie treffers binnen zes minuten. Door deze overwinning mogen de groen-witten in het komende seizoen 2018-2019 voor de 10e keer deelnemen aan de landelijke TOTO KNVB beker. Groene Ster speelde dit seizoen ook al in het kader van de KNVB beker, waarin derdedivisionist Scheveningen in de eerste voorronde nipt te sterk bleek (1-2).

Net als de laatste twee seizoenen had Groene Ster geen gemakkelijke opgave in de kwartfinale van de districtsbeker. In seizoen 2015-2016 wist Groene Ster maar net met 1-2 te winnen bij eersteklasser Schaesberg en vorig seizoen werd zelfs op eigen veld verloren (1-2) van de Zeilbergse eersteklasser ZSV. Ondanks die nederlaag ging Groene Ster als ‘lucky loser’ alsnog naar de kwalificatiefase van de landelijke beker. Dat bekerwedstrijden op zich staan en klasseverschil niet altijd aan het daglicht komt, bleek ook afgelopen donderdagavond. Na een sterk begin van Groene Ster met kansen voor Roel Schirra (kopbal over) en Eloy Cox (schot langs de paal) kroop Rhode uit de schulp met een zevental hoekschoppen waar vooral veel dreiging door ontstond, echter nog geen kansen. Aan de overkant mikte Roy Janssen te hoog nadat de middenvelder in scoringspositie kwam na een gekraakt schot van Eloy Cox. Twee minuten voor het rustsignaal opende Groene Ster de score nadat Rhode een voorzet van Roel Schirra niet goed kon wegwerken en de afvallende bal een trefzekere prooi was voor aanvoerder Maikel van Kesteren: 1-0. Daarna zorgde een verdekt schot van Eloy Cox ervoor dat gastengoalie Ard Groenendijk handelend moest optreden.

Na de kantwisseling vond een kopbal van Eloy Cox geen doel en bleef Rhode strijden voor een beter resultaat. Dat laatste kwam er door toedoen van Groene Ster. Balverlies op het middenveld zorgde ervoor dat Rhode via spits Kyron Brus de gelijkmaker kon scoren (1-1). Daarna bleef een met veel inzet spelend Rhode lang in de wedstrijd en kreeg ook arbiter Stevens het moeilijker met een aantal momenten aan beide zijdes waar vermeende strafschoppen al dan niet terecht werden weggewoven. Invaller Wessel Franssen had namens Groene Ster de voorsprong op het scorebord kunnen zetten, maar diens kopbal uit een voorzet van Dylan Zwartjes vloog naast de paal. Het bekertreffen kende een spannende slotfase, waarin Groene Ster de aanval bleef zoeken en uiteindelijk ook over de langste adem bleek te beschikken. Na een fraaie aanval over drie schijven via Roel Schirra en Maikel van Kesteren kon de in het strafschopgebied opgedoken Roy Janssen worden bereikt en tegen diens inzet was geen kruid gewassen voor de Rhode-goalie: 2-1. Bij die tegentreffer zakte de moed weg bij het dappere Rhode en kon Groene Ster uitlopen naar een 4-1 eindstand. Eloy Cox ontfutselde de bal van een Rhode-verdediger waardoor Wessel Franssen eenvoudig kon binnentikken (3-1) en in de derde minuut van de blessuretijd ging Groene Ster vanuit de tegenstoot er vandoor en bracht Eloy Cox de meegespurte Roel Schirra in stelling: 4-1.

De cijfers in het bekertoernooi beginnen inmiddels ongekende vormen aan te nemen voor Groene Ster. Vanaf seizoen 2007-2008 tot en met het nieuwe seizoen 2018-2019 staat inmiddels tien keer deelname aan de prestigieuze landelijke KNVB beker op het palmares. Daarbij werd in deze periode vijf keer de districtsbekerfinale behaald. Om ook dit seizoen de bekerfinale (donderdag 10 mei 2018) te bereiken zal Groene Ster het in de halve finale eerst moeten opnemen in een zwaar uitduel bij medehoofdklasser Gemert. De speeldatum van de halve finale stond geagendeerd voor zondag 29 april, maar aangezien Groene Ster op die dag een gepland inhaalduel speelt in de hoofdklasse B tegen Woezik zal de bekerontmoeting tegen Gemert verschoven worden naar een doordeweekse dag.

Groene Ster – Rhode/Van Stiphout Bouw 4-1 (1-0). 43. Maikel van Kesteren 1-0, 58. Kyron Brus 1-1, 87. Roy Janssen 2-1, 89. Wessel Franssen 3-1, 90. Roel Schirra 4-1. Scheidsrechter: G.H.A. Stevens (Budel). Geel: Roel Schirra (Groene Ster).

Bekijk foto’s Groene Ster – Rhode/Van Stiphout Bouw (bron: Tom de Cock)


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *