Ruime thuiszege bezorgt Groene Ster koppositie hoofdklasse B

Door een trefzekere tweede helt boekte Groene Ster afgelopen zondag de zesde seizoenszege. RKAVV uit Leidschendam moest eraan geloven en werd met een 4-0 nederlaag huiswaarts gestuurd. Op sportpark Pronsebroek kende Groene Ster een plezierige zondagmiddag. De huldiging van een vijftal jubilerende spelers, de 100e officiële treffer van aanvoerder Maikel van Kesteren, de loepzuivere hattrick van Chefrino Eind, de teamprestatie in zijn geheel en de gedeelde koppositie in de hoofdklasse B na afloop van de 4-0 thuiszege zorgden ervoor dat er louter vrolijke gezichten waren op een aangename en zonnige herfstzondag.

Groene Ster is al een aantal weken in de ban van de bekerkraker tegen eredivisionist sc Heerenveen, maar de competitie in de vergetelheid is er niet bij voor hoofdtrainer Maurice Verbunt en zijn staf. Tegen RKAVV speelde Groene Ster noodgedwongen in een aangepaste formatie, maar gezien de brede selectie moet dit geen problemen opleveren. Groene Ster trof RKAVV voor het eerst in seizoen 2016-2017. Met een kleine nederlaag en een remise voor Groene Ster in die competitiejaargang stonden de Leidschendammers reeds als een stugge ploeg bekend. In de eerste helft etaleerde zich dat ook, alhoewel het tempo in de wedstrijd voor rust te laag lag en er daardoor een gezapig schouwspel ontspon. Kansen waren dan ook op één hand te tellen. Groene Ster kreeg de eerste mogelijkheid in het duel nadat Chefrino Eind wegdraaide en zijn schot naast het doel vloog. De grootste kans werd echter door de bezoekers afgedwongen, maar RKAVV-aanvaller Hamza Boukhari faalde oog in oog met Groene Ster-doelman Job van de Walle. De van Fortuna Sittard overgenomen doelman toonde zich een adequate vervanger voor de zieke Tim van Renselaar en gaf, door de nul te houden in 90 minuten, zijn visitekaartje af. Nadat ook Thom Vluggen in kansrijke positie van dichtbij kon uithalen en daarbij de bal ongelukkig op zijn knie kreeg, zochten beide ploegen met de brilstand de kleedkamers op.

Was het voor rust vooral volop genieten van de heerlijke najaarszon, na de kantwisseling vielen dan ook de doelpunten die nu eenmaal nodig zijn om een duel naar je toe te trekken. Na een goede aanval van Groene Ster via Dave Velraeds, Chefrino Eind en Roy Janssen bleek captain Maikel van Kesteren met een bekeken schot via de binnenkant van de paal een doeltreffend eindstation: 1-0. De Groene Ster-aanvoerder brak daarmee niet alleen het duel open, maar liet tevens zijn 100e treffer in 12 seizoenen aantekenen. Met deze ongeëvenaarde doelpuntengrens konden alle rondwarende geruchten over een eerdere vermeende jubileumtreffer definitief worden uitgewist. Na die openingstreffer wilde Groene Ster snel op zoek naar een grotere marge. Na een subtiele beweging van Nathan Rutjes zag Steff de Wit zijn vlammend schot langs de paal scheren. Met inmiddels een uur voetbal op de klok paste RKAVV-trainer Maurizio Ceccucci een wissel toe met het inbrengen van de boomlange spits Peter Lomonaco. De Leidschendammers gingen daardoor defensief meer risico’s nemen en kregen met die tactische zet vijf minuten na die wissel meteen de deksel op de neus. Chefrino Eind ontsnapte op randje buitenspel aan de aandacht en bleef voor RKAVV-doelman Mike ten Kroode koelbloedig: 2-0. Een paar minuten later een identieke aanval, waarbij Groene Ster wederom snel diepte zocht en Chefrino EInd sterk in het persoonlijke duel bleef om vervolgens de RKAVV-goalie te omspelen en de 3-0 op het scorebord te zetten. De koek was echter nog niet op voor de Groene Ster-aanvaller, die zijn doelpuntenproductie op aangeven van Mick Hellemons verder opschroefde met de zevende competitietreffer via een verwoestend schot in het dak van het doel: 4-0. Een loepzuivere hattrick voor Chefrino Eind en de drie punten in de knip voor Groene Ster. Voor trainer Maurice Verbunt het sein om enkele wissels toe te passen en Tom Hermans en Mo Kourouma de eerste speelminuten van dit seizoen te gunnen. Het restant van het door de jonge arbiter Eijgelsheim in goede banen geleide duel werd door Groene Ster gecontroleerd uitgespeeld. Enkel een schot van invaller Jop Verhagen aan de zijde van RKAVV op de buitenkant van de paal kon nog als noemenswaardig feit genoteerd worden.

Door de uitslagen op de andere velden gaat Groene Ster met het puntgelijke Halsteren op basis van een beter doelsaldo aan kop in de hoofdklasse B. Een mooie prestatie van een hecht collectief en waar een goede uitgangspositie is gecreëerd om, met nog twee duels voor de boeg (Halsteren en de verrassend sterke promovendus Unitas), volop mee te gaan doen met de strijd om de eerste periodetitel. Halsteren slikte de eerste nederlaag bij Alphense Boys en is komende zondag in een rechtstreekse topper de opponent van de groen-witten. Vorig seizoen ging Groene Ster eveneens op de 9e speeldag naar Halsteren en was een 2-0 nederlaag het resultaat. Hoofdtrainer Maurice Verbunt, staf en spelers zullen zondag willen laten zien dat de ploeg dit seizoen verder in ontwikkeling is om ook bij een titelfavoriet als Halsteren voor een goed resultaat te gaan.

Groene Ster – RKAVV 4-0 (0-0). 53. Maikel van Kesteren 1-0, 66. Chefrino Eind 2-0, 69. Chefrino Eind 3-0, 79. Chefrino Eind 4-0. Scheidsrechter: Michael Eijgelsheim (Oirschot).

Bekijk foto’s Groene Ster – RKAVV (bron: Tom de Cock)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *