Groene Ster stijgt door zege op Leonidas naar tweede plaats

Groene Ster maakte afgelopen zondag geen fout en boekte tegen het stugge Leonidas de 14e seizoenszege: 2-1. Op een zonovergoten sportpark Pronsebroek vielen de treffers in de tweede helft. Amper uit de kleedkamers dirigeerde Dylan Zwartjes op fraaie wijze een vrije trap in de linkerhoek. Na de gelijkmaker van de Rotterdammers vanaf de stip toonde een karaktervol Groene Ster veerkracht. Een rake kopbal van Jorrit Ritzen uit een hoekschop zorgde er uiteindelijk voor dat de drie belangrijke punten in Heerlerheide bleven. Groene Ster zag na afloop dat alle concurrentie uit de top vier van de hoofdklasse B punten had laten liggen, waardoor een mooie zondag voor Groene Ster werd afgesloten met een tweede plek achter koploper Baronie.

Ten opzichte van het eerste onderlinge duel met Leonidas kende Groene Ster afgelopen zondag meer problemen met de Rotterdammers. Waar Leonidas op eigen veld tegen Groene Ster een aantal defensieve steken liet vallen en de groen-witten een ruime 0-4 zege wisten te behalen, bleken de doelpunten en mogelijkheden op een zonnig sportpark Pronsebroek schaarser. Leonidas sprokkelt na de winterstop de puntjes bij elkaar en liet ook in Heerlerheide zien geen gewillig slachtoffer te willen worden. In de eerste helft probeerde Groene Ster aanvallend een bres te slaan in de gastendefensie maar dit resulteerde nog niet in doelpunten. Diverse behendige acties van Thom Vluggen stonden aan de basis van een aantal mogelijkheden. Chefrino Eind strandde op de Leonidas-doelman, een schot van Thom Vluggen vloog rakelings langs de kruising en een kopbal van Maikel van Kesteren, na goed voorbereidend van Dave Velraeds, belandde op het dak van het doel.

Na de kantwisseling brak Groene Ster binnen een minuut het duel open. Een slechte aftrap voor de tweede helft van Leonidas werd onderschept door Cem Unal en via een combinatie met Chefrino Eind werd Cem Unal buiten het strafschopgebied ten val gebracht. De toegekende vrije trap werd een prooi voor Dylan Zwartjes die de bal over de muur in de linkerhoek schoot en gastengoalie José Fortes Almeida dos Reis versteend liet staan: 1-0. Na een diepe bal van achteruit en het vermeende contact tussen Groene Ster-doelman Job van de Walle en Leonidas-spits Assad el Harti wees arbiter Jan Tempelaar plotseling naar de stip. Ondanks dat het contact tussen de hoofdrolpersonen minimaal leek te zijn, oordeelde de leidsman het voorval als een gevaarlijke situatie. Ilyas Chouaibi schoot de strafschop raak: 1-1. Groene Ster gaf echter niet op en ging op zoek naar de hernieuwde voorsprong. Tien minuten na de gelijkmaker werden die woorden ook in daden omgezet. Een hoekschop van Dylan Zwartjes werd met een krachtige kopbal door Jorrit Ritzen tot doelpunt gepromoveerd (2-1). De eerste competitietreffer van de centrumverdediger betekende ook meteen de winnende, want in het restant van het treffen werd niet meer gescoord. Een hardwerkend Groene Ster, met de verse krachten Nathan Rutjes en Steff de Wit, wist in de slotfase een aantal kansrijke uitvallen niet te bekronen en haalde in de slotminuut opgelucht adem toen Leonidas-spits Assad el Harti net te laat kwam inglijden bij een dreigende voorzet.

Na het puntenverlies van de concurrentie Gemert, Halsteren en Baronie springt Groene Ster naar de tweede plek in de hoofdklasse B. In de top 5 heeft ook periodewinnaar Unitas de aansluiting gevonden, waardoor de verschillen minimaal zijn en een sensationeel competitieslot in het verschiet ligt. Groene Ster staat op vier punten (en een wedstrijd minder gespeeld) afstand van koploper Baronie. In de laatste zes finales starten de groen-witten komende zondag meteen met de regelrechte topper bij de Bredase koploper, die de laatste twee speeldagen de voorsprong zag slinken door remises tegen RKAVV (0-0) en Minor (2-2).

Groene Ster – Leonidas 2-1 (0-0). 46. Dylan Zwartjes 1-0, 54. Ilyas Chouaibi (strafschop) 1-1, 62. Jorrit Ritzen 2-1. Scheidsrechter: Jan Tempelaar (Dordrecht). Geel: Job van de Walle (Groene Ster).

Bekijk foto’s Groene Ster – Leonidas (bron: Tom de Cock)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *