Oud-voorzitter Funs Vorachen overleden 

Oud-voorzitter, jeugdvoorzitter en hoofdjeugdleider de heer Funs Vorachen is afgelopen week in het zorgcentrum Ter Eyck op 99-jarige leeftijd overleden. Funs Vorachen was in de periode vanaf 1959 tot 1968 bestuurlijk verbonden aan Groene Ster, waarvan de periode 1963 tot 1968 als voorzitter. De oud-bestuurder had nog altijd regelmatig contact met een aantal oud-1e elftalspelers, die hem ook als jeugdleider in de jeugd bij Groene Ster gehad hebben. Te weten Pastoor Louis Cordewener (oud-doelman van Groene Ster), Wim Cox, Drago Romih, Connie Cools, Jef Notermans, Jan Vossen, Ben Hoofs en Ger van Ingen. Zij bezochten de heer Vorachen nog regelmatig in het zorgcentrum. Vorig jaar overhandigden deze oud-Groene Ster coryfeeën hem nog een officiële Groene Ster-sjaal.

Tien jaar geleden had de redactie van de presentatiegids nog een gesprek met de heer Funs Vorachen (zie onderstaand).

Beste heer Funs Vorachen: Rust in vrede en dank voor uw inzet voor onze vereniging RKSV Groene Ster.

Bestuur en leden wensen zijn familie veel sterkte.

Bestuur RKSV Groene Ster


HISTORIE: In gesprek met de nu 90-jarige Funs Vorachen

Van doorgezaagde doelpaal tot bezoek aan bisdom

Na het kampioenschap in de vierde klasse in het seizoen 1981-1982 heeft Groene Ster de laatste dertig jaren alleen maar omhoog gekeken. Echter daarvoor kende de club ook niet de beste jaren. De jaren zestig, die begonnen met een bloeiperiode voor de jeugdafdeling, waren uiterst moeilijk voor de senioren. Wij spraken met de inmiddels 90-jarige oud-voorzitter Funs Vorachen.

Funs Vorachen woont al 64 jaar in een groot vooroorlogs huis aan de Pappersjans. De nog fitte oud-voorzitter vertelt over de historie van onze club met een verrassend sterk geheugen. “Vanaf dat moment (1945) was ik zoals bijna elke jonge man op Heerlerheide supporter van Groene Ster. Meer dan drieduizend toeschouwers bezochten in die tijd de thuiswedstrijden van Groene Ster.”

Kantoor in eigen huis
In 1959 werd Funs Vorachen overgehaald om toe te treden tot het jeugdbestuur. “Wij gingen van start met slechts één A-elftal, maar een jaar later hadden wij tien jeugdelftallen. Het was een drukke tijd. Thuis had ik een kantoorruimte ingericht waar alle administratieve zaken werden afgehandeld en vergaderingen met de jeugdleiders plaatsvonden. Wij organiseerden in de periode 1959-1963 grote jeugdtoernooien. Wij hadden in die tijd een sterk A1 elftal, met onder andere aanvoerde Harrie Crousen, doelman Jan Vossen, Sjef Notermans, Ben Hoofs, Wim Cox en Willy Mengelers.”

Van driemanschap tot voorzitter
In de jaren zestig kende Groene Ster bestuurlijk een moeilijke tijd. In korte tijd (1960-1963) had de vereniging in Jan Weyers en Ben Panis twee (waarnemende) voorzitters. Halverwege het seizoen 1963-1964 is er geen voorzitter meer beschikbaar en werd Funs Vorachen gevraagd om voorzitter te worden. “Bestuurlijk, sportief en financieel hadden wij het enorm moeilijk, maar ik wilde de club niet in de steek laten en ben nog tot 1968 voorzitter gebleven. Wij bestonden in 1966 veertig jaar. Wij vierden in het Corneliushuis met een drukbezochte receptie dit jubileumfeest op gepaste wijze, niet te uitbundig. In deze laatste periode heb ik samengewerkt met Pim Kleijkers.”

Duizendpoot
“Als voorzitter heb ik in die tijd de zoveel anekdoten meegemaakt. Je overal een oplossing voor vinden. Zo werd ik op een zondagmorgen door jeugdspelers erop gewezen dat een doelpaal schuin doorgezaagd was, samen met Pim Kleijkers hebben wij die doelpaal zo goed en kwaad gerepareerd. Onze doelman in die tijd was priesterstudent Louis Cordewener (tegenwoordig pastoor in Oirsbeek), hij moest op zondag om vijf uur terug zijn in Roermond. Dat lukte natuurlijk nooit. Ik ben toen persoonlijk naar het bisdom geweest in Roermond voor een gratieverzoek, vervolgens heeft Louis geen wedstrijd meer gemist.”

Funs als voorzitter tijdens de jubileumreceptie in 1966 bij het 40-jarig bestaan van RKSV Groene Ster (links naast hem zittend een jonge Pim Kleijkers)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *