Cupfighter Groene Ster verslaat Excelsior’31 en bereikt hoofdtoernooi TOTO KNVB Beker

Groene Ster heeft afgelopen woensdagavond het hoofdtoernooi van de TOTO KNVB Beker bereikt. Op bezoek bij zaterdagderdedivisionist Excelsior’31 in Rijssen werd na verlenging en 120 enerverende minuten voetbal een 2-3 overwinning behaald. De groen-witten legden een puike prestatie op de mat een maakten de status van cupfighter wederom waar. In de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker is Groene Ster opnieuw gekoppeld aan een amateurclub. Tegenstander is UNA uit Veldhoven, dat net als Groene Ster uitkomt in de Derde Divisie zondag. Speeldatum is woensdag 28 oktober 2020 (aanvang: 19.45 uur) in Veldhoven.

Groene Ster bezit sinds jaar en dag de naam een echte cupfighter te zijn. Echter dit elk seizoen weer opnieuw waarmaken is geen vanzelfsprekendheid en geen gemakkelijke opgave. De groen-witten bleven in de twee kwalificatieronden voor de amateurclubs fier overeind. In de eerste ronde werd de kersverse zaterdaghoofdklasser VV Scherpenzeel met 2-3 geklopt en woensdagavond stonden dezelfde cijfers op het scorebord nadat Groene Ster na 120 minuten voetbal in een sensationeel bekerduel Excelsior’31 in Rijssen, de koploper in de Derde Divisie zaterdag, wist te kloppen.

Klokslag 13.00 uur vertrok woensdagmiddag al de spelersbus vanaf sportpark Pronsebroek voor de drie uur durende busreis naar Rijssen. Na een ruim rustmoment in bosrijke omgeving rond de Sallandse Heuvelrug met eten, een wandeling en wedstrijdbespreking, werd goed voorbereid het fraaie sportpark De Koerbelt, de thuishaven van Excelsior’31, bezocht. Om 20.00 uur floot scheidsrechter Jannick van der Laan, die een prima wedstrijd floot, voor de aftrap van een bekerkraker die 120 minuten zou gaan duren.

Huiswerk foutloos gemaakt
Groene Ster begon zoals het afgelopen zondag was geëindigd in de winstpartij tegen OFC. Als een enorm sterk collectief streden de sterdragers vanaf de aftrap. Tactisch had Maurice Verbunt en zijn technische staf het huiswerk foutloos gemaakt, want Excelsior’31 wist in de eerste helft nauwelijks aanvallend gevaarlijk te worden. Daarentegen was het Groene Ster dat de gastheren in een sterke beginfase overblufte, steeds de aanval zocht en een aantal malen gevaarlijk voor het Excelsior’31-doel verscheen. Al na drie minuten kwam Groene Ster op een 0-1 voorsprong toen een strakke voorzet van Dylan Zwartjes door verdediger Stijn Beverdam in eigen doel werd gewerkt. Ook na deze vroege voorsprong bleven de beste kansen voor Groene Ster. Zo vielen er gevaarlijke schoten te noteren van Chefrino Eind en Dylan Zwartjes die aan de linker-en rechterpaal voorbij gingen. Vijf minuten voor de pauze beloonde Groene Ster zich zelf door 0-2 te scoren. Een afstandsschot van de sterk acterende Dylan Zwartjes plofte achter Excelsior’31-goalie Van Zaltbommel en betekende voor Groene Ster een 0-2 voorsprong. Dit leek een heerlijke stand om de pauze mee in te gaan, ware het niet dat op slag van rust Excelsior’31 de aansluitingstreffer wist te produceren. Uit een afgeketste hoekschop kon centrale verdediger Niek Davina geheel vrijstaand 1-2 scoren uit feitelijk de eerste echte mogelijkheid voor Excelsior’31.

Veerkracht
De tweede helft kenmerkte zich door een furieuze start van de thuisclub. Groene Ster moest gegroepeerd staan in de verdediging om overeind te blijven. Tien minuten na de pauze bracht Dennis Petit redding door een inzet van Hielke Penterman van de lijn te halen. Vervolgens legde arbiter Van der Laan zo’n 20 minuten voor het einde de bal op de stip. De leidsman uit Cuijk constateerde een handsbal in de Groene Ster-defensie. Het buitenkansje werd door Hakim Ezafzafi in tweede instantie benut nadat eerst Groene Ster-doelman Mark Voss de inzet keerde (2-2). Met drie verse wissels toonde Groene Ster karakter en werden nog binnen de reguliere speeltijd een aantal doelrijpe kansen afgedwongen. De inzet van invaller Aleksandar Stankov werd door de Excelsior’31-goalie tot hoekschop verwerkt en Chefrino Eind mikte in kansrijke positie te hoog. Nadat een kopbal van Dérian Reinders langs de linkerpaal vloog, maakte beide ploegen zich op de voor de verlenging.

Verlenging
De beide kwartieren van de verlenging leverde voor Groene Ster de meeste kansen op voor de hernieuwde voorsprong. In het eerste deel kreeg Chefrino Eind een dot van een kans, maar redde Van Zaltbommel met een reflex. Aan de andere kant eindigde een kopbal van Hakim Ezafzafi naast de paal waardoor de stadionmuziek weer uitgezet kon worden. In deel twee van de verlenging liep de kansenregen op voor de groen-witten om de uitgebluste thuisploeg de knock-out te geven. Een kopbal van Bryan Simons werd van de lijn weggehaald, invaller Swen Cornelissen wist een fraaie solo niet te bekronen en schoten van Chefrino Eind en Yoëll Henssen vonden het netje niet. Drie minuten voor het einde, in de 117e minuut kwam Groene Ster dan toch verdiend op een terechte voorsprong. De onvermoeibare Shaquille Simmons meldde zich aan het front en werd binnen de beruchte lijnen aangetikt door invaller Walter Dias Nsazi. De toegekende strafschop werd door Dylan Zwartjes feilloos benut: 2-3. Hierna trok Groene Ster gedecideerd de voorsprong over de streep op het lege sportpark De Koerbelt.

Moe, trots en voldaan
De tweede fantastische prestatie in vier dagen, na de 2-3 winst op OFC in de competitie, nu het succes in de landelijke beker tegen het sterke Excelsior’31. Na afloop was er dan ook een enorme ontlading van vreugde bij iedereen. Na de eerdere gastvrije ontvangst door Excelsior’31, met een drankje en broodjes kroket en door Groene Ster meegenomen Limburgse vlaai, werd er afscheid genomen bij het sympathieke Excelsior’31. Even na 02.00 uur middernacht arriveerde de spelersbus op Heerlerheide. Moe, trots en voldaan gingen spelers, staf en bestuur huiswaarts. Veel tijd voor na te genieten is er niet. Aanstaande zondag staat de enige Limburgse derby in de Derde Divisie zondag op de agenda als EVV te gast is op sportpark Pronsebroek. Wederom een uiterst interessant affiche, helaas echter opnieuw zonder publiek.

Excelsior’31 – Groene Ster 2-3 (na verlenging) (1-2). 3. Stijn Beverdam (eigen doelpunt) 0-1, 38. Dylan Zwartjes 0-2, 43. Niek Davina 1-2, 72. Hakim Ezafzafi 2-2, 117. Dylan Zwartjes (strafschop) 2-3. Scheidsrechter: Jannick van der Laan (Cuijk). Geel: Niek Davina, Lucas van Beek, Anthony van Zaltbommel, Stijn Beverdam (allen Excelsior’31), Bryan Simons (Groene Ster).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *