Huidige competities Tweede en Derde Divisie en Hoofdklasse niet hervat

De huidige competities in de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse worden niet meer uitgespeeld. Dat heeft het bestuur amateurvoetbal, na inventarisatie onder alle deelnemende verenigingen en in overleg met de belangenverenigingen CVTD en het COH besloten.

Aanleiding hiervoor is de situatie waarin het amateurvoetbal als gevolg van de coronapandemie al geruime tijd verkeert. Zodra het amateurvoetbal weer van start gaat, zullen voor de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse nieuwe aangepaste competities worden georganiseerd.

Drie scenario’s
De afgelopen weken hebben de KNVB, de CVTD (Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde Divisie) en het COH (Centraal Orgaan Hoofdklassen) veelvuldig overleg gevoerd over de voortzetting van de dit jaar aangevangen competities, die sinds oktober vanwege kabinetsmaatregelen stilliggen. In die overleggen is bij alle clubs uit de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse een inventarisatie gedaan naar de animo voor drie scenario’s:

-Uitspelen van de reguliere competitie

-Spelen van een halve competitie (tweede seizoenshelft)

-Spelen in halve poules, hele competities met beperkte nacompetitie

Zeventig procent van de verenigingen had een voorkeur voor het stopzetten van de lopende competities. Daarnaast werd scenario 3 het vaakst als eerste voorkeursscenario aangewezen. Het bestuur amateurvoetbal heeft de uitkomsten van de inventarisatie besproken met de CVTD en het COH en is tot het besluit gekomen de reguliere competities niet meer te hervatten en scenario 3 uit te werken.

‘Breed gedragen beslissing’

Deze koerswijziging vraagt flexibiliteit van iedereen, maar we hebben in ieder geval het vooruitzicht dat, zodra er weer gevoetbald kan worden, er hele competities gespeeld kunnen worden

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: “We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd. Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch. Maar wij wilden ook weten hoe de deelnemende verenigingen hier tegenaan kijken en naar welk scenario hun voorkeur uitging. Dankzij deze inventarisatie en het veelvuldige overleg met hun belangenbehartigers hebben we een breed gedragen beslissing kunnen nemen. Deze koerswijziging vraagt flexibiliteit van iedereen, maar we hebben in ieder geval het vooruitzicht dat, zodra er weer gevoetbald kan worden, er hele competities gespeeld kunnen worden.”

Scenario 3
Hoe gaat het gekozen scenario 3 eruitzien?

-Er wordt vanuit gegaan dat halverwege januari of kort hierna weer kan worden gevoetbald.

-De competities lopen tot het weekend van 20 juni (gevolgd door eventuele nacompetities).

-De Tweede Divisie en Derde Divisies worden opgedeeld in twee poules van negen teams.

-De Hoofdklassen worden per Hoofdklasse opgedeeld in twee poules van acht teams.

-Teams spelen een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar.

-De poule-indeling vindt plaats op basis van geografische indeling.

-De aangepaste competitieopzet wordt gevolgd door een beperkte nacompetitie.

Nadere details, zoals de speeldagenkalender, de promotie-/degradatieregeling en de manier waarop invulling zal worden gegeven aan de plaatsing van amateurverenigingen voor het toernooi om de TOTO KNVB Beker seizoen 2021/’22, worden door de KNVB uitgewerkt in samenspraak met de CVTD en het COH en uiterlijk 1 januari 2021 bekend gemaakt.

De aangepaste opzet gaat van start zodra de competities in het amateurvoetbal hervat kunnen worden. Als de competities pas later dan het eerste weekend van maart 2021 van start kunnen gaan, wordt bekeken of opnieuw een aangepaste opzet noodzakelijk is.

Overige amateurvoetbal
Het bestuursbesluit voor de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse heeft geen betekenis voor de overige klassen van het amateurvoetbal (A- en B-categorie). Daarover wordt besloten zodra de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn gemaakt.

De indeling van de Derde Divisie zondag ziet er als volgt uit:

Groep B1:
JOS/Watergraafsmeer
Hollandia
ADO’20
Hoogland
Hercules
DEM
Quick
Westlandia
OFC

Groep B2:
EVV
Groene Ster
UNA
Gemert
Unitas
HSC’21
Dongen
Blauw Geel’38/JUMBO
OSS’20

Bekijk de aangepaste indelingen

(knvb.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *