Jeugdvoetballers spelen weer echte wedstrijden

Na acht maanden van onderlinge partijtjes spelen, is in heel Nederland de voetbaljeugd tot achttien jaar begonnen met het spelen van echte wedstrijden tegen andere clubs. Tot en met 27 juni zijn er vier speelrondes met thuis- en uitwedstrijden in het kader van de door de KNVB georganiseerde Regiocup. Voor het eerst dit seizoen werd ook het sportpark van RKSV Groene Ster in Heerlen overspoeld met enthousiaste meisjes en jongens.

Spelvreugde
Het doel van de Regiocup is de pijn van de afgelaste competitie wat te verzachten. Ruim 30.000 jeugdteams stonden te trappelen om hun krachten te meten met leeftijdsgenoten van clubs die veelal op fietsafstand liggen van hun eigen sportpark. De wedstrijden leverden spelvreugde in optima forma op.


Echte tegenstanders
De jeugdspelers van RKSV Groene Ster hadden niet als enigen last van onwennigheid en wedstrijdspanning. Veel jeugdleiders op sportpark Pronsebroek in Heerlerheide hadden moeite om het goede veld te vinden. Toch begonnen de meeste wedstrijden zo’n tien minuten te vroeg, omdat de jeugd niet te houden was. Bij de wedstrijden mogen de opvoeders en leiders die het team naar de bestemming hebben gereden langs de kant staan. De overijverig voetballende jeugdspelers zorgden in een uiterst sportieve sfeer ervoor dat RKSV Groene Ster weer volop tot leven kwam. Groene Ster voorzitter Jos Op ’t Eijnde was niet voor niets in z’n nopjes: “De laatste acht maanden zijn er wel allerlei activiteiten binnen de club geweest, maar dit is toch waar je het als club voor doet. Je wil dat de teams tegen echte tegenstanders spelen. En dat is vandaag gebeurd: fantastisch!”

Leeftijdsgrens
Veel Limburgse verenigingen, onder meer RKSV Bekkerveld, Sportclub Jekerdal, VV Schaesberg, SV Venray en RKHBS, konden nog niet al hun jeugdteams weer de wei in sturen. Op ’t Eijnde was net als voorzitters van andere voetbalclubs teleurgesteld in de gestelde leeftijdsgrens voor deelname aan de Regiocup. “Onze spelers van Onder 19-1 en Onder 19-2 hebben ook acht maanden steeds getraind en onderlinge partijtjes gespeeld. Die staan ook te trappelen om weer officiële wedstrijden te spelen. Het is vanuit de overheid helaas bepaald dat zij niet aan de komende reeks officiële wedstrijden kunnen meedoen.”

Bevrijdingsdag
Alsof corona definitief verleden tijd is, zo levendig klonk het op de overvolle velden op sportpark Pronsebroek. Jeugdcoördinator Dave Schepers, tevens leider van Groene Ster Onder 10-2, zag kinderen door de Regiocup weer hun energie op een sportieve manier kwijt konden. “Hier doe je het allemaal voor. De kinderen trainden deze week fanatieker dan in de voorafgaande acht maanden bij elkaar. Dat zegt genoeg. Iedereen had er heel veel zin in. Vooral omdat er weer een uitdaging was om eens te kijken wat een wedstrijd tegen een echte tegenstander kon opleveren. Ook al hebben we verloren van SV Haslou uit Elsoo, nu er weer meer mogelijk is, voelt deze 5 juni voor ons als club en zeker voor onze jonge spelers aan als een bevrijdingsdag.”

(Bron: 1limburg.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *