Groene Ster slaat aanval Hercules af en boekt volle driepunter in eigen huis

Op een unieke Carnavalszondag boekte Groene Ster een fraaie 2-1 thuisoverwinning op het Utrechtse Hercules. De naaste achtervolger, met voorafgaand twee punten achterstand op de groen-witten, werd op een zonnig sportpark Pronsebroek afgeschud door doelpunten van Chefrino Eind en Amin Elalji, Hercules vond een keer minder het netje: 2-1. Door de zevende seizoenszege rukt Groene Ster op naar de vierde plek op de ranglijst.

Voetballen op Carnavalszondag komt in amateurvoetballand niet vaak voor. Na het groene licht van de KNVB en de bekendmaking dat de volledige competitie wordt uitgespeeld, liet de bond ook afgelopen zondag inplannen voor competitievoetbal. In een ver verleden speelde Groene Ster ooit eens voor de districtsbeker tegen Meerssen tijdens Carnaval, maar daar bleef het dan ook bij. Het treffen tegen Hercules ontspon zich van meet af aan in een hoog tempo en veel aanvallende dreigingen vanuit Groene Ster-zijde. Binnen 10 minuten was het alle hens aan dek voor de Utrechtse ploeg na een handvol gevaarlijke hoekschoppen vanuit beide cornervlaggen. Swen Cornelissen dook daarbij op in de doelmond van Hercules met een kopbal op de lat en een schot voorbij de rechterpaal. Aan de andere kant zorge een attente Groene Ster-doelman Mark Voss met een redding op de doellijn dat Hercules niet tot scoren kon komen. Na een kwartier voetbal werd de dadendrang van de sterdragers beloond. Amin Elalji rukte op aan de rechterkant en uit diens voorzet kwam Chefrino Eind goed voor zijn bewaker om de bal vervolgens na de linkerhoek te koppen. Een 1-0 voorsprong voor Groene Ster en Eind’s zevende seizoenstreffer. Vijf minuten later was het echter alweer snel gelijk. Een bal vanuit het Hercules-middenveld belandde in de loop van Hercules-topscorer Tyrone Fonville. Met een lob over Groene Ster-doelman Mark Voss tekende Fonville voor de 1-1 en toch alweer zijn 13e goal van dit seizoen. Verder dan dat kwam de Utrechtse topscorer niet, want in het restant van het energieke duel zat de goaltjesdief goed in de tang bij het centrale verdedigingsduo Danny Stassar en Joris de Kleijn. Nog voor rust probeerde Groene Ster een hernieuwde voorsprong te forceren, maar doelpunten vielen er niet. Een gevaarlijke hoekschop werd weg gekopt door de Hercules-defensie en ook een schotpoging van Safouane Ahidar eindigde over de lat.

Opponent Hercules kwam in het begin van de tweede helft beduidend beter uit de kleedkamers. Groene Ster kon in die beginfase niet aanhaken bij het sterke begin van de eerste helft en werd door een vlot combinerend Hercules achteruit gedrukt. Dit leidde overigens tot weinig noemenswaardige mogelijkheden voor de bezoekers. Voor Groene Ster het sein om een tandje bij te schakelen en de 2-1 voorsprong na zo’n tien minuten in de tweede helft gaf daarbij de gewenste boost. Na een aanval over rechts via Safouane Ahidar en Bryan Simons maakte Amin Elalji dankbaar gebruik van de geboden ruimte om vervolgens de bal naar de rechterbovenhoek te dirigeren: 2-1. Hierna bleef een hardwerkend Groene Ster met ongebreidelde strijdlust en inzet overeind tegen een sterke tegenstander, die in vele verslagleggingen wordt genoemd als een van de beter voetballende ploegen. Groene Ster – Hercules was daarmee ook voor de talrijk aanwezige toeschouwers een attractieve wedstrijd om te aanschouwen met aanvallend voetbal en spannende momenten aan beide zijden. Uiteindelijk kreeg Groene Ster de betere kansen op een uitbreiding van de score. Zo zeilde een vrije trap van Dylan Zwartjes over en was Safouane Ahidar met een aantal venijnige afstandsschoten gevaarlijk, waarbij gastendoelman Pepijn Vonk zijn kunnen moest tonen. Hercules dook via een kopbal nog eenmaal op het voor het doel van Mark Voss, maar daar bleef het dan ook bij. Na het laatste fluitsignaal van de soeverein leidende Daan Schaper uit Dokkum konden de handen de lucht in voor Groene Ster.

Na twee remises de eerste driepunter van het nieuwe kalenderjaar voor de groen-witten. Met deze fraaie thuiszege van het sterke Groene Ster-collectief stijgt de ploeg van Maurice Verbunt naar een vierde plaats op de ranglijst van de Derde Divisie Zondag. Komende zondag wacht de volgende topper en wordt de ‘Engelse’ maand maart geopend met een uitduel bij Unitas in Gorinchem, een oude bekende en de huidige nummer drie van de ranglijst. In maart zal Groene Ster in totaal zes keer in actie komen, vier maal op zondagmiddag en twee keer in een avondwedstrijd op woensdag.

Groene Ster – Hercules 2-1 (1-1). 15. Chefrino Eind 1-0, 21. Tyrone Fonville 1-1, 56. Amin Elalji 2-1. Scheidsrechter: Daan Schaper (Dokkum).

Bekijk foto’s Groene Ster – Hercules (bron: Tom de Cock)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *